Frågan om Nato delar Sverigedemokraterna

Senaste nyheterna om Nato

Frågan om Nato delar Sverigedemokraterna Senaste nytt om Nato

Frågan om Nato delar Sverigedemokraterna - För två veckor sedan skakades SD av inre stridigheter kring värdlandsavtalet med Nato.

I Malmö, där man är kommunens tredje största parti, öppnar man nu för att ställa sig bakom ett Nato-medlemskap.

- Tunga SD-politiker vill ompröva politiken i syfte att bädda för ett samarbete med den borgerliga alliansen, säger kommunalråd Magnus Olsson (SD) till Sydsvenskan.

Den officiella ståndpunkten har slagits fast av partitoppen vid flera tillfällen: Sverige ska sköta sitt eget försvar och inte gå med i militäralliansen Nato.

Men under de senaste veckorna har ljudet i skällan varit något annorlunda.

Det hela började för två veckor sedan när riksdagen skulle rösta om det värdlandsavtal med Nato som en klar majoritet av riksdagen stod bakom. På förhand såg det ut som endast Vänsterpartiet skulle rösta emot avtalet.

Dagar före omröstningen presenterade dock TT uppgifter om att även Sverigedemokraterna skulle rösta emot avtalet, vilket i sin tur skulle leda till att omröstningen kunde skjutas upp ett år.

- Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade då Mikael Jansson (SD), ledamot i försvarsutskottet, till TT.


Tydlig rörelse mot Nato

Men bara två dagar senare hade SD plötsligt bytt ställning igen. Janssons utspel hade inte förankrats i partiledningen och det blev ett enhälligt "ja" från partiets sida när omröstningen väl ägde rum.

- Jag tycker inte att jag blev överkörd. Men när jag hörde våra jurister tala om det, så ändrade jag mig, sade Mikael Jansson efteråt.

Nu går Magnus Olsson, kommunalråd och ledamot av partistyrelsen i Malmö, ut och säger att han ändrat inställning.

- Verkligheten förändras. Vladimir Putin rustar upp i Ryssland. Då måste vi stärka vårt försvar. Men även om vi dubblar de svenska försvarsanslagen till 3-4 procent av bnp är det tveksamt om det räcker. Då är det kanske inte så dumt att gå med i en försvarsallians. Jag lutar åt att säga ja till Nato, säger han till Sydsvenskan.


"Alliansfriheten är hotad"

Men det är inte bara lokala politiker som anser detta.

I september förra året deklarerade 54 procent av partiets väljare i en Sifo-undersökning att de ville se Sverige gå med i Nato.

Och även i partiledningen finns det personer som anser att ett svenskt medlemskap kanske inte vore så dumt ändå. En av dem är Sven-Olof Sällström (SD), som tidigare under veckan delade med sig av sina åsikter för Sveriges Radio.

- Anledningen till att man i vårt parti har tagit den här starka ställningen emot Nato bygger på att man - och jag förstår det, jag har lite grann samma känsla - vill ha en alliansfrihet, man vill ha ett nationellt självbestämmande. Men det är ju den som är hotad när vi inte kan försvara oss själva, säger han, och kommenterar även väljaropinionen.

- Det gör ju att jag, som har samma åsikt som de väljarna, känner att jag har starkt mandat för att, inifrån partiet, försöka förändra vår hållning så att deras åsikter blir presenterade i vår praktiska politik.


Vill närma sig "borgerligheten"

Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare öppnat för en förutsättningslös utredning om ett Nato-medlemskap.

Men ska man tro den övriga partitoppen, där bland andra Mattias Karlsson och Richard Jomshof ingår, är ett Nato-medlemskap långt borta och knappast en del av SD:s politik.

Magnus Olsson i Malmö pekar dock på att det är av största vikt om man ska kunna få till ett samarbete med andra partier.

- Om vi nu ska försöka närma oss borgerligheten så är det klart att Nato är en viktig fråga, säger han till Sydsvenskan.

Källa - 2016-06-04 23:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+