Fraser Nelson Därför blir det brexit utan avtal med EU

Senaste nyheterna om Nato

Fraser Nelson Därför blir det brexit utan avtal med EU - Limbo präglar vår tid. Ingen regering i Sverige, den amerikanska regeringen är avstängd och för närvarande finns ingen regering i Storbritannien. Det bakslag som Theresa May drabbades av i tisdags, som var det största nederlag någon politiker lidit i Storbritanniens demokratiska historia, har tagit all makt ifrån henne. Hon tog en rövarchans och tänkte att om hon inte hade någon Plan B så skulle parlamentet rösta på hennes Plan A.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Chansningen slog fel. Nu vet hon inte vad hon ska ta sig till. Hennes enda tröst är att det vet ingen annan heller.

Jag har de senaste veckorna talat med massor av politiker och folk i regeringen. Jag frågar inte vad de tror håller på att hända utan vad deras magkänsla säger. Det är en farlig fråga. Ingen magkänsla förutsåg folkomröstningens ja till brexit eller någon av de andra händelserna som formar vår kontinent. Deras svar fördelar sig på fyra kategorier: Allmänna val till parlamentet, en andra folkomröstning, en tullunion eller inget avtal alls. Ingen trodde att Theresa Mays avtal skulle få godkänt, men ingen trodde heller att fallet skulle bli riktigt så tungt.

Så låt oss gå igenom dessa fyra alternativ.

Allmänna val? Det är svårt att förstå varför någon enda parlamentsledamot, som vill vara kvar i EU, skulle tycka att detta skulle lösa något problem. Labour är lika splittrat som Konservativa och Labourledaren Jeremy Corbyn lovar inte att riva upp brexit. Han stödde brexit redan i folkomröstningen 1975 och har sedan dess inte ändrat sig på någon punkt. Han har radikala planer på att införa radikal socialism i Storbritannien och ett medlemskap i EU står i vägen för sådana planer. För egen del skulle han vara nöjd med brexit, och de städer han måste vinna för att bli premiärminister stödde nej-linjen i folkomröstningen.

Hur är det då med en ny folkomröstning? Utanför Storbritannien förmodar man att brexit hittills har varit en katastrof. Att folk som stödde ett brittiskt utträde nu med stor förfäran betraktar vad de ställt till med. Och att om de fick chansen skulle rösta för att stanna kvar i EU och därmed få ett slut på mardrömmen. Men vänta ska du få höra: Opinionsmätningar visar att Storbritannien också nu är delat i två ungefär lika stora läger.

Den senaste undersökningen, från Survation, lägger "Stanna kvar" på 51 procent och "Lämna" på 49 procent. Folk röstade för att sänka hela etablissemangsskeppet och förvånas inte av att se politiker sprattla i sjön. Ingen har ändrat åsikt för det. De mer eftertänksamma av dem som vill stanna kvar i EU inser att de inte har skäl att tro att en ny folkomröstning - en "folkets röst" - skulle ge ett annat resultat.

I underhuset finns förmodligen en majoritet för en tullunion med EU vilket skulle göra det omöjligt för Storbritannien att träffa några handelsavtal. Med "majoritet" menar jag att Labour skulle gilla det och förmodligen kunna vinna över tillräckligt många rebeller från Tories. Men Theresa May kan inte agera i koalition med Labour på tvärs med sitt eget parti. Det skulle vara det sista hon gjorde som premiärminister och skulle rentav kunna bryta sönder hennes parti.

Det talas om den norska modellen, att stanna inom EES, men det skulle innebära ingen kontroll av brexit vilket betraktas som det enskilt högsta priset för brexit.

Om nu ovanstående inte är möjligt, hur ska då den knepiga brexitgåtan lösas? Jo, man tillämpar Sherlock Holmes ord: När man väl strukit det omöjliga måste det som återstår, hur osannolikt det än är, vara det troliga. Man börjar studera det minst osannolika alternativet och det är för närvarande en avtalslös brexit.

Det scenariot är lätt att föreställa sig. Mycket debatterande. Vardera sidan räknar med att den andra ska ge efter. EU kan sätta punkt för det på en sekund genom att ge Storbritannien rätt att hoppa av från den tvååriga "tillämpningsperioden" om parlamentet vill det. Inte mycket begärt. Varje enskilt Nato-land kan hoppa av. Om Bryssel erbjuder denna katapultknapp - som finns i vartenda ett av världens handelsavtal - så blir det godkänt av parlamentet. Paniken släpper. Men mera troligt är att EU inte ger efter på någon punkt och väntar på att regeringen i London kommer med en vädjan att få vara kvar under sämre villkor (ingen rösträtt).

Men så kommer den 29 mars 2019 och där finns ingenting. I så fall lämnar Storbritannien EU och börjar handla med EU på samma sätt som vi handlar med USA, enligt Världshandelsorganisationen WTO:s regler. En sådan WTO-brexit skulle vara ett dåligt resultat. Men det skulle inte vara någon katastrof. Vi ser ekonomer tala om ett års inbromsning, men ingen krasch. En kortvarig ökning av inflationen. Sedan, efter ett år, blir tillväxten ungefär som vanligt.

En byråkratisk mardröm för många företag, men inte omöjlig att klara. Som en tjänsteman på Downing Street 10 sa till mig: "det skulle mer likna millenniebuggen än tredje världskriget. "

Avtalslöshet kommer att medföra enorma störningar. Tullavgifter på i genomsnitt 4 procent. Besvärligt. Men det är den enda utväg som parlamentet accepterat. Detta var Plan B. Politiken må sväva i limbo, men Storbritannien har röstat för att lämna EU utan avtal den 29 mars 2019 och kommer att göra det såvida inte parlamentet kommer överens om en bättre plan.

Radikalt? Javisst. Osannolikt? Ja. Men det har kanske blivit det minst osannolika vägvalet.

Översättning: Lars Ryding

FRASER NELSON är chefredaktör för The Spectator. fraser. nelson@spectator. co. uk

Tf

Källa - 2019-01-16 20:24

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+