Här är partierna som jagar röster i Norge

Senaste nyheterna om Nato

Här är partierna som jagar röster i Norge - Måndagen den 11 september går norrmännen till val. Mycket tyder på att fler partier än tidigare kommer att ta plats i Stortinget efter valet. SvD:s Norgekorrespondent Björn Lindahl går igenom partierna.

Høyre motsvarar Moderaterna i Sverige. Partiet har tillsammans med Fremskrittspartiet styrt Norge i fyra år, med Erna Solberg som statsminister. Två av tre väljare tror att hon fortsätter efter valet, enligt en opinionsmätning som TV 2 presenterade den 3 september. Høyre får i mätningen 26,1 procent av rösterna. Det därmed precis lika stort som Arbeiderpartiet. Framgången beror på att arbetslösheten minskar, tillväxten ökar och att sjukhusköerna blivit kortare, enligt Erna Solberg.

Fremskrittspartiet saknar någon direkt motsvarighet i svensk politik. Det började som ett populistparti som ville sänka skatterna. Invandringsfrågorna har också spelat en stor roll. Jämfört med Sverigedemokraterna har Fremskrittspartiet emellertid blivit så accepterat att det för första gången deltagit i en norsk regering de senaste fyra åren. Partiledaren Siv Jensen har varit finansminister. Det får i TV 2:s mätning 14,7 procent av rösterna, 1,5 procent mindre än valet 2013.

Venstre motsvarar Liberalerna i Sverige. Partiledaren Trine Skei Grande blev internationellt känd när hon spelade Pokémon Go under utfrågning om försvarspolitik i Stortinget. Venstre kryper över spärren för utjämningsmandat i den senaste opinionsmätningen, och får 4,3 procent. Partiet har åkt in och ut av Stortinget vartannat val sedan 1997. Venstre stöder en borgerlig regering.

Arbeiderpartiet motsvarar Socialdemokraterna i Sverige och har traditionellt varit Norges största parti. Jonas Gahr Støre tog över som partiledare 2014. Han har tidigare varit en av Norges mest populära politiker när han var utrikesminister. Som partiledare har han emellertid haft svårare att hitta tonen. Om partiet bara får 26,1 procent av rösterna, som den senaste mätningen visar, skulle det vara det sämsta resultatet sedan 2001.

Senterpartiet motsvarar Centerpartiet i Sverige. Det finns emellertid vissa skillnader, som att det norska partiet samarbetar med socialdemokraterna. Senterpartiet ledde motståndet mot att Norge skulle bli medlem av EU 1994. Trygve Slagsvold Vedum blev partiledare 2014 och är det nyaste ansiktet i den norska valkampanjen. Han har framgångsrikt profilerat Senterpartiet i symbolfrågor som vargjakt, där landsbygden stått mot städerna.

Sosialistisk Venstre, SV, motsvarar ungefär Vänsterpartiet i Sverige, men bestod ursprungligen av utbrytare från Arbeiderpartiet om var emot det norska Nato-medlemskapet. Partiet deltog i Jens Stoltenbergs rödgröna regeringar 2005-2013. Samarbetet gjorde att partiet krympte och bara med nöd och näppe tog sig över spärrgränsen med 4,1 procent av rösterna 2013. Audun Lysbakken, som tog över som partiledare 2012, vill därför inte delta i en ny regering med Arbeiderpartiet.

Miljøpartiet de Grønne, har haft en representant på Stortinget under de senaste fyra åren, språkröret Rasmus Hansson. Det stiftades 1988 men fick sitt genombrott i kommunvalet 2015, då det fick 5 procent av rösterna. Partiet har samarbetat med Arbeiderpartiet i Oslo kommun de senaste två åren, men definierar sig som utanför de politiska blocken. Arbeiderpartiet har uteslutit en regering med Miljøpartiet på grund av dess krav om att Norge ska sluta borra efter olja.

Rødt är Norges yngsta parti, stiftat 2007. Enligt den senaste opinionsmätningen kan partiet få två representanter i Stortinget. I det förra Stortingsvalet fick partiet 3,2 procent av rösterna. Det fattades bara 2 083 röster för att partiets skulle fått in en representant från Oslo. Partiledaren Bjørnar Moxness har något fler bakom sig denna gång, 3,6 procent i den senaste opinionsmätningen. Enligt den får partiet två representanter i Stortinget.

Källa - 2017-09-08 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+