Hård kritik mot Spanien låter ryska flottan tanka

Senaste nyheterna om Nato

Hård kritik mot Spanien låter ryska flottan tanka Senaste nytt om Nato

Hård kritik mot Spanien låter ryska flottan tanka - Ryska krigsfartyg ska tillåtas tanka och fylla på sina förråd i den spanska staden Ceuta på sin väg till krigets Syrien. Det har den spanska staten bestämt - något som lett till hård kritik.

Det har kallats det största omplaceringen av ryska flottan sedan Kalla kriget -den konvoj av ryska militärfartyg som passerade nära den norska kusten i veckan. Fartygen, som är förberedda på strid, är på väg till Syrien som en del av en större rysk mobilisering.

- Ryssland har kallat in allt man har, menar en företrädare för norska Sjöförsvaret.

Utrikesdepartementet i Madrid ser nu över tillståndet som låter den ryska flottan stanna i Ceuta, på den afrikanska sidan av Gibraltarsundet, rapporterar El País. Trots att Ceuta tillhör EU är stadens Nato-status oklar, skriver The Guardian. Sedan 2011 har åtminstone 60 ryska krigsfartyg lagt till i Ceutas hamn.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varnat för att ryska krigsfartyg på väg till Syrien kan användas till angrepp mot civilbefolkningen.

Scrolla vidare för fler bilder på ryska flottan när den passerade Norge och Engelska kanalen:

Krigsfartyg från den ryska flottan har passerade i slutet av förra veckan nära den norska kusten på väg mot Syrien. Det är hangarfartyg, slagkryssare och ubåtar som nu kallas in för att förstärka de ryska styrkorna i slaget om Aleppo, det rapporterar flera medier bland annat norska TV2.

Efter att den senaste månadens hårda attacker i östra Aleppo har diskussioner om en flygförbudszon över Syrien förekommit. Som svar på det mobiliserar nu Ryssland sin flotta mot Syrien. I veckan avbröts en militärövning i Norska havet och krigsfartyg och ubåtar började sin resa mot östra Medelhavet och den syriska kusten.

Norska Sjöförsvaret fotograferade de ryska krigsfartygen när de passerade kusten på väg söderut och vid engelska kanalen tog brittiska fotografer bilder.

Skrolla nedåt för att se den ryska flottan när den passerar engelska kanalen.

Det var minst åtta fartyg som passerade Norge i veckan och nu har fortsatt genom engelska kanalen på väg mot Medelhavet. Bilden visar hangarfartyget Admiral Kuznetsov som är den ryska flottans enda fartyg som kan bära stridsflygplan.

Och det är inga ofarliga båtar som ryssarna nu fraktar genom Europa. Brittiska BBC rapporterar om de ryska krigsfartygen och moskvakorrespondenten Steve Rosenberg gör klart varför de nu flyttas till Syrien.

- Det här är ingen nöjestripp till Medelhavet. Det kommer att stärka Rysslands marina närvaro vid den syriska kusten och ge luftunderstöd, sa han.

Den norska flottan såväl som den brittiska under ledning av Nato övervakade de ryska fartygen. Här ses HMS Richmond, en typ 23 Duke Class fregatt som observerar när ett hangarfartyg passerar utanför den brittiska kusten. Norska fartyg ska också ha haft radiokontakt med ryssarna, uppger TV2.

Den brittiska försvarsministern Michael Fallon sa i ett uttalande att Storbritanniens flotta kommer övervaka ryssarna "varje steg på vägen". Att Ryssland nu samlar sin flotta i Syrien ses av många som en styrkeuppvisning. Även fartyg från andra delar av världen har mobiliserats, bland annat flottan i Vladivostok som närmar sig Mellanöstern via Indiska oceanen

- Ryssland skickar allt de har, säger Thomas Slensvik vid norska försvarets stabsskola till TV 2.

Hangarfartyget Admiral Kuznetsov passerar här genom engelska kanalen. Andra skepp som sågs i konvojen var den atomdrivna slagkrysseren "Piotr Veliki" uppger norska TV2.

Att ryska flottan nu mobiliseras ses också som en upptrappning av de militära konflikter som pågår med USA och Rysslands stöd i såväl Syrien som i Irak och Jemen. Utvecklingen har beskrivits som mycket farlig och liknats vid situationen under Kalla krigets dagar.

Enligt den ryska militärens tv-kanal är målet med mobiliseringen att "säkra den maritima närvaron i viktiga havsområden", skriver TV2.

Admiral Kuznetsov, här på en arkivbild från 2004, ligger normalt sett i Barents hav men har nu alltså kallats till östra Medelhavet för att ge understöd till det tiotal ryska krigsfartyg som redan befinner sig i området.

Admiral Kuznetsov, som sjösattes 1985, kan bära 52 flygplan och helikoptrar och husera mer än 2000 besättningsmän. Fartyget är utrustat med sjömålsmissiler av typen Granit.

Källa - 2016-10-22 15:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+