Haveri för regeringen när Natoavtal stoppas

Senaste nyheterna om Nato

Haveri för regeringen när Natoavtal stoppas - Haveriet i svensk säkerhetspolitik modell S-MP-regeringen är ett faktum när värdlandsavtalet med Nato nu ser ut att stoppas i riksdagen. Dubbla budskap från tunga statsråd - läs utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist - utnyttjas av motståndarna och nu landar notan på bordet med en smäll. Ansvaret vilar tungt på statsminister Stefan Lövfen.

En ohelig allians mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att skicka Löfven, Wallström och Hultqvist av brädet, även om osvuret alltid är bäst när riksdagen tar sig an den typ av procedurfrågor som det nu ytterst handlar om.

Tillsammans når V och SD med marginal den sjättedel av ledamöterna som krävs för att anta en vilandeförklaring och tills vidare skjuta upp avtalet om värdlandsstöd med Nato ett år. Tre tunga S-distrikt - Stockholm, Göteborg och Malmö - har också uttalat sig för att lägga avtalet på is tills vidare, och ställt sina riksdagsledamöter inför valet att antingen gå emot sina partidistrikt - där man behöver stöd för att nomineras på nytt - eller regeringen.

Vad som händer våren 2017 går det aldrig att vara helt säker på. En klar riksdagsmajoritet är för avtalet, men sikten i kristallkulor är ofta dimmig när det rör omvärldsutvecklingen.

Bakom den revolt mot avtalet som nu ser ut att lyckas står V:s ledamot i försvarsutskottet, Stig Henriksson. I riksdagens debatter har han viftats bort ungefär som en irriterande fluga av försvarsminister Peter Hultqvist när han fört fram farhågor för avsaknaden av garantier mot utplacering av kärnvapen från Natoländerna.

Från början hänvisade Hultqvist till en lagstiftning som enbart gäller civil kärnkraft och alltså inte har med Natoavtalet att göra. Så sent som i fredags läxade han upp Henriksson på nytt och förklarade att det inte är Moskva som styr svensk säkerhetspolitik.

Men Henriksson nöjde sig inte med att bli avsnäst och resultatet blir nu förmodligen istället att regeringens vacklande säkerhetspolitik välts över bord.

Ansvaret för detta vilar tungt på Stefan Löfven och han har helt och hållet sig själv att skylla. För egen del har han i princip abdikerat som säkerhetspolitiker efter det misslyckade utspelet om Sverige och Finland som "geografiskt fria ytor" mellan Nato och Ryssland.

I sin regering har han däremot öppnat för motsättningar inför öppen ridå genom att låta Margot Wallström och Peter Hultqvist få fritt spelrum på var sitt håll.

Det hjälper inte ett skvatt att båda intygar att man är överens. Det räcker med att lyssna på vad som sägs och vad som görs, så hör och ser man att utrikes- och försvarsministrarna uttrycker sig på helt olika sätt och lägger tyngdpunkten på helt olika saker.

Så sent som i fredags slogs Hultqvist för Natoavtalet i riksdagen. Dessförinnan har han på kort tid tagit emot försvarsministrar från USA (biträdande) och Frankrike, besökt Natos cybercenter i Tallinn och gjort nya skarpa utfall mot Ryssland.

Samtidigt kom besked från UD att det tillsätts nya ambassadörer för nedrustning och mänskliga rättigheter. I riksdagen upprepade Wallström nyligen att "den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa" och betonade "handlingsfriheten att i varje given situation agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och fredlig utveckling".

Det ena behöver nödvändigtvis inte utesluta det andra, men det lirar liksom inte.

Med tilltagande osäkerhet om vad som egentligen gäller har värdlandsavtalets motståndare sett till att utnyttja läget, givet också att MP helst skulle slippa alla vidare Natosamarbeten om det var förenligt med att stanna i kvar i regeringen.

Stefan Löfven återvände nyligen från galamiddagen i Vita Huset med ett skarpt gemensamt uttalande med Obama om Rysslands agerande i det nordisk-baltiska området på fickan. Men han underskattade motståndet mot Natoavtalet och det kan bli dyrköpt

I juli åker försvarsminister Peter Hultqvist till Natotoppmötet i Warszawa. Tanken var självfallet att visa att Sverige levererar enligt plan. Nu blir det ingen rolig resa i österled.

Källa - 2016-05-23 10:19

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+