Hela listan Här är årets sommarpratare

Senaste nyheterna om Nato

Hela listan Här är årets sommarpratare Senaste nytt om Nato

Hela listan Här är årets sommarpratare - När Sommar i P1 börjar sändas på midsommardagen inleder en röststark operasångare - sedan följer måltidsforskare, vd:ar, simmare och en kardinal.

Rickard Söderberg är operasångare och debattör. Han började som pianist men gick senare på Operaakademiet i Köpenhamn och utbildade sig till operasångare. Söderberg har framför allt tolkat barockmusik, Mozart och Wagner i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurcanio, Oronte och Loge. Han är även känd för sitt engagemang i HBTQ-frågor, sommaren 2013 skrev han ett brev till UD där han uppmanade svenska ambassaden i Moskva att hissa regnbågsflaggan under den pridefestival som pågick i staden.

Jacob Mühlrad är kompositör. Han började med musiken som 14-åring och har redan producerat verk åt bland annat Berwaldhallen, Sveriges Radiokör, Kungliga filharmonikerna och Sveriges Radiosymfoniker. I år fyller han 26. Jacob Mühlrad jobbar med ett brett spektra och skriver för såväl framstående symfoniorkestrar som för Silvana Imam.

Underhållaren och skådespelaren Sven Melander började sin bana som journalist på Expressen. Sedan till Aftonbladet och SVT. När skådespelarkarriären drog igång med rollen som Berra i Lasse Åbergs Sällskapsresan från 1980 skrev han samtidigt manus till olika nöjesprogram och var mellan åren 1986-89 chef för SVT:s nöjesredaktion. Dagens yngre publik har Sven Melander funnit bland annat genom att stå upp gentemot sexism i slagkraftiga videos på Facebook.  

Finlands första kvinnliga president Tarja Halonen intar Sommarstudion. Socialdemokraten Halonen har haft en lång politisk karriär. Hon har bland annat varit hälso- och socialförsäkringsminister, justitieminister, utrikesminister och Finlands president under två mandatperioder, 2000 - 2012. Halonen har gett sitt stöd för samkönade äktenskap, motsatte sig Finlande NATO-medlemskap och var en ensamstående mamma första gången hon ställde upp i presidentvalet. Privat sägs hon vara intresserad av konsthistoria och teater.   

Barbro Ehnbom är näringslivstoppen, både i Sverige och i USA, som tagit unga begåvade och framstående kvinnor under sina vingar. Ehnbom är initiativtagaren till bland annat instiftandet av ett stipendium för kvinnliga studenter vid handelshögskolan i Stockholm, och ett kvinnligt nätverk. De senaste 30 åren har Ehnbom bott i New York och hon jobbar aktivt för att ta världen närmare Sverige och vise versa.  

Anders Göranzon är polisen som handplockades för att styra upp Sverige mest problemtyngda områden. Han leder polisens Operation Fenix som arbetar mot grovt kriminella. I februari i år stormade det lite kring Göranzon då han var med i ett Fox News inslag som sedan president Trump refererade till när han använde Sverige som ett varnande exempel. Göranzon hävdade efteråt att han intervjuats på falska premisser.  

Roy Hodgson har en lång karriär som fotbollstränare. Hodgson var engelska landslagets tränare från 2012 tills det att laget genomled en något förvånande förlust mot Islands landslag i Uefa Europa League 2016. Hodgson började sin karriär i Sverige då han coatchade Halmstad BK 1976. Under åren sedan dess har han bland annat stått bakom lag som Fulham, Liverpool, norska damlandslaget och Förenade Arabemiraten.  

Magda Gad är utrikesreporter på Expressen och har gett svenska folket inblick i krigets fasor genom hennes krigsrapportering från Irak och övriga Mellanöstern. Gad är skicklig på att nå ut med sitt material bortom  traditionella media och är också en av grundare till Blank spot projekt, som är en nyhetssida med utrikesjournalistik främst från de platser på jorden med liten journalistiskt bevakning.  

Robert Pettersson är grundaren och frontmannen för rockgrupperna Takida och Stiftelsen. Pettersson har varit öppen med sin psykiska ohälsa och att han flera gånger lagt in sig själv på psyket. Under hösten 2016 var han och hans dåvarande partner med i SVT-serien “Djävulsdansen" där artisten berättade om sin depression.  

Gullan Bornemark är en person som otroligt många svenskar har en relation till - kanske utan att veta om det. Bornemark är en av Sveriges absolut mest prominenta visskrivare. Hon står bakom ett dussintal visböcker och sedan 1960-talet fram till våra dagar har barn i alla åldrar haft kul tillsammans med “Gubben i lådan", “Sudda, sudda" och “Valpen min".  

Ett av svensk filmindustris hetaste namn är dramatikern och teater- och filmregissören Lisa Langseth. Langseth långfilmsdebuterade 2010 med “Till det som är vackert" och slog igenom stort med sin film Hotell 2013, med bland andra Alicia Vikander i rollistan. Båda filmerna nominerades till flera Guldbaggar, bland annat i de prestigefulla kategorierna Bästa regi och Bästa manus. Lisa Langseth jobbar nu med sin tredje långfilm, Euforia, som tar steget från svensktalande till engelskspråkig.  

Percy Nilsson är affärsmannen och byggherren som tidigt insåg de kommersiella möjligheterna med brobygget som förbinder Danmark och Sverige. Percy Nilsson har de senaste åren setts i media i lite olika sammanhang. Han äger marken som nya Malmö arena står på, han var med SVT-programmet “Min sanning" 2014 och han skar 2013 sönder däcken på en hemglassbil.  

Ann-Marie Begler är generaldirektör för Försäkringskassan. Bergler är socionom i grunden och har lång erfarenhet av myndighetsledning. Hon har tidigare varit överdirektör vid Socialstyrelsen,  generaldirektör för Brottsförebyggande rådet och överdirektör vid rikspolisstyrelsen.  

2015 blev Mats Persson rådgivare till den brittiska premiärministern David Cameron i EU-frågor. Det blev fram till Camerons avgång 2016 ett år som kretsade kring folkomröstningen och landets EU-medlemskap. Innan Persson blev rådgivare till Cameron var han chef för tankesmedjan Open Europe, en lobbyorganisation för att få tillstånd förändringar inom unionen.  

Tobias Forge är en av männen bakom de spöklika maskerna som bärs av bandmedlemmarna i heavy metal-bandet Ghost. Ghost har kanske mest gjort sig kända för anonymiteten runt bandmedlemmarna och Forges identitet som Papa Emeritus III avannonymiserades genom att tidigare Ghost-medlemmar lämnade in en stämningsansökan i april i år riktad mot Tobias Forge som rörde royalties-rättigheter .

Annakarin Nyberg har disputerat inom internetforskning och är universitetslektor och föreläsare, så väl som författare till ett antal böcker om den digitala utvecklingen. Några av Nybergs hjärteämnen är hur man bygger sitt varumärke, marknadsför sig på nätet, och utmaningar och möjligheter som följer av den digitala revoultionen - för både äldre och barn.   

Ruben Östlund är namnet på allas läppar sedan han som andra svensk i historien, och den första på 66 år, kammade hem Guldpalmen, med sin film The Square. The Square är Östlunds femte långfilm och han har tidigare skapat bland annat Turist som 2015 slog rekord med flest vunna Guldbaggar med hela sex stycken.  

Stina Ekblad är Dramaten skådespelare och har medverkat i en rad produktioner inom radio, tv och film. Bergmans “Fanny och Alexander" och “Pensionat Oskar" av Susanne Bier är några självlysande exempel. Ekblad är född i Finland och började 1980 jobba på Stockholms Stadsteater. 2006 tilldelades Stina Ekblad SvD:s Thaliapris för sin rollprestation i “Fedra" på Dramaten.   

Källa - 2017-06-14 14:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+