Hemlig bilaga i militärt avtal med USA

Senaste nyheterna om Nato

Hemlig bilaga i militärt avtal med USA - Avsiktsförklaringen, Statement of Intent (SOI), om utökat militärt samarbete mellan Sverige och USA innehåller även en hemlig bilaga med detaljer om hur avtalet ska genomföras, kan SvD rapportera.

Till skillnad från själva avtalet är bilagan inte diarieförd i försvarsdepartementet.

Uppgifterna om den hemliga bilagan bekräftas för SvD av Johan Lagerlöf, chef för sekretariatet för säkerhetspolitik och internationella relationer vid försvarsdepartementet:

- Det finns en implementeringsplan, som det kallas, som ska revideras vartannat år, med en hemlig bilaga, det är det som finns. Det är utifrån det som står i avtalet på fem punkter, säger Lagerlöf till SvD.

I övrigt hänvisar Lagerlöf till försvarsdepartementets pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

- Det du syftar på är just nu är ett internt arbetsdokument och det är därför den inte är diarieförd. Det blir den först när den har dragits i beredningen, säger Nyh Radebo till SvD.

Varför är den hemlig?

- Än så länge är det ett internt underlag.

Kommer innehållet att offentliggöras?

- Det ska bollas med andra sidan också. Jag kan inte säga nu hur det blir, det beror på vad den andra sidan säger om vilka delar som kan vara öppna och vilka som inte kan vara öppna.

Den tvåsidiga avsiktsförklaringen - ett så kallat Statement of Intent (SOI) - mellan Sverige och USA skrevs under av försvarsminister Peter Hultqvist vid ett besök i Washington nyligen. Den andra sidan - alltså den amerikanska - representerades vid ceremonin i försvarshögkvarteret Pentagon av USA:s försvarsminister Ash Carter.

Arbetet med avtalet har pågått under ett års tid och tagits fram vid upprepade besök och återbesök över Atlanten. Redan i maj förra året var Hultqvist i Washington, och nu under våren har USA:s biträdande försvarsminister Robert Work besökt Sverige. Däremellan har också den amerikanske senatorn John McCain varit i Sverige och även då diskuterades ett utökat militärt samarbete.

I en debattartikel i Dagens Nyheter pekade försvarsministern den gången, i augusti 2015, också ut de fem områden som nu ingår i avsiktsförklaringen mellan länderna:

"Det handlar om interoperabilitet, övning och utbildning, materielsamarbete, forskning och internationella operationer".

Hultqvist menade också att ökat samarbete både med Nato och bilaterala avtal är nödvändiga som motvikt till det ryska agerandet I Ukraina och annekteringen av Krim, att "USA har en nödvändig roll i detta" och att "den transatlantiska länken är avgörande för Europas säkerhet och bör stärkas".

När avsiktsförklaringen offentliggjordes i förra veckan var reaktionerna blandade.

- Avtalet med USA framstår som rätt mycket varm luft. Det verkar inte ha skett några konkreta fördjupningar. Snarare förefaller det röra sig om ett samarbete inriktat på industri och utveckling, sa försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD.

Peter Hultqvist skrev i förra veckan även under ett liknande avtal om ökat försvarssamarbete med Storbritannien.

Undertecknandet innebär att Sverige nu har bilaterala försvarsöverenskommelser med Natos två tyngsta medlemsländer, USA och Storbritannien, vid sidan av själva Natosamarbetet.

Källa - 2016-06-14 07:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+