Hemlighetsfull svensk militär insats förlängs

Senaste nyheterna om Nato

Hemlighetsfull svensk militär insats förlängs - Regeringen vill att det svenska försvarets utbildningsinsats i Irak förlängs även under 2020. Beslutet planeras till torsdagens regeringssammanträde, erfar SvD.

Samtidigt ställer en väntad turkisk militär offensiv i norra Syrien ökade krav på säkerheten även för svenska soldater.

Sverige är ett av cirka 80 länder och organisationer som ingår i den internationella koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS - Operation Inherent Resolve - under ledning av det amerikanska centralkommandot i Florida. Även Nato med finns nu i området efter beslut på toppmötet 2018.

Tidigare var svenska soldater stationerade i Erbil för att träna kurdiska Peshmergaförband. Förra året omgrupperades den svenska styrkan på 70 personer till Camp Taji nordväst om Bagdad.

Försvaret har nu haft soldater i Irak sedan 2015. Exakt vilka förband som ingår vill varken militären eller regeringen avslöja. Beskedet är kort och gott att det rör sig om "specialförband", lämpade för uppdraget.

I maj avbröts det svenska uppdraget tillfälligt på grund av det spända läget mellan USA och Iran, då efter flera attacker mot fartyg i Persiska viken.

- Det var bara en kortare paus, en vecka eller så, säger försvarets biträdande presschef Jesper Tengroth.

På onsdagen kom förnyade uppgifter om en nära förestående turkisk militär insats, riktad mot kurdiska trupper i norra Syrien.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps besked att USA tänker dra sig tillbaka och överlämna ansvaret till Turkiet har gett den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fria tyglar att agera militär - eller åtminstone tolka det så. Trump har också hotat med ekonomiska sanktioner om Turkiet går för långt.

Vad det innebär är omöjligt att veta. För den svenska militären har upptrappningen den här gången inte medfört någon förändring.

- Det påverkar inte oss, säger Jesper Tengroth.

Uppdraget fortsätter som tidigare?

- Ja.

Den svenska utbildningsinsatsen beslutas för ett år i taget. I regeringens propositioner har det varje år betonats att insatsen kräver en kontinuerlig dialog med den internationella koalitionen, försvarsledningen och ambassaden i Bagdad för att bedöma säkerhetssituationen.

Regeringen återrapporterar också flera gånger årligen till riksdagens sammansatta utrikes- och försvarsutskott om hur situationen utvecklas. Det betonas dessutom att det är rena utbildningsinsatser - och att personalen på plats inte kommer att ha "stridande uppgifter".

Under hösten har regeringen förberett en förlängning av den svenska insatsen i Irak. Det ligger fortfarande fast trots beskedet om det amerikanska tillbakadragandet och risken för en turkisk offensiv. Det formella beslutet planeras till regeringssammanträdet på torsdagen. Nästkommande torsdag ska propositionen ligga på riksdagens bord.

Hans Wallmark (M) är vice ordförande i utrikesutskottet:

- Det är klart att det blir ett oerhört viktigt fokus på säkerhetsläget. Det finns skäl att tro att ledamöterna är mer bekymrade än vanligt.

Vilka säkerhetsproblem finns det?

- Det ena är Donald Trumps närmast groteska besked om att svika allierade i form av kurdiska styrkor och den hotbild som finns i Syrien. Det kan påverka hela säkerhetsläget även i Irak. Det andra är den politiska situationen i Irak, med demonstrationer och närmast upplopp. Det tredje är att Irak är en spelplan för olika intressen där inte minst Iran gör sig alltmer bemärkt.

Enligt Wallmark krävs det nu tydliga besked inför ett riksdagsbeslut att förlänga den svenska insatsen under 2020.

- Läget kan förändras på bara ett par timmar, både Försvaret och regeringen måste orientera ledamöterna om sina bedömningar. Det är otroligt viktigt.

SvD har sökt utrikesminister Ann Linde för en kommentar till propositionen och om krigshotet i området påverkar regeringens bedömning.

Tidigare i veckan har Linde uttalat sig med oro om det generella läget:

- Om Turkiet går in militärt kan det få väldigt stora och förödande konsekvenser.

Tf

Källa - 2019-10-09 13:22

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+