Het debatt mellan Trump och Clinton

Senaste nyheterna om Nato

Het debatt mellan Trump och Clinton Senaste nytt om Nato

Het debatt mellan Trump och Clinton - - Trump förlorade. Han fick lägga mycket tid på att försvara och förklara sig och då förlorar man, säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University på Long Island som stod värd för debatten.

- Trump exponerades som någon som inte förstod innehållet i det han pratade om.

Vid studenternas debattparty i matsalen lyfte nästan taket av jubel när de båda kandidaterna fick in sina bästa femettor. Många skrattade åt Clintons uttalande att Trump "kanske inte är så rik som han säger", när affärsmannen drog ut på svaret om huruvida han tänker visa upp sina deklarationer (det landade i att det kommer att ske när Clinton tar fram 33 000 mejl från sin privata server som Trump säger att hon raderat).

Himelfarb spår att just Trumps ovilja att berätta om sin privatekonomi blir det som väljare kommer att minnas från debatten.

- Han borde ha fokuserat mer på hennes privata e-postserver.

Ordduellen var långt ifrån artig. Den började med vitt skilda recept för att skapa jobb - Clinton vill satsa på innovation om miljövänlig energi och Trump vill ta tillbaka tillverkning från Kina och Mexiko - fortsatte med bråk om frihandel och gick vidare in på den svåra och aktuella frågan om polisskjutningar och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Republikanen Trump betonade vikten av lag och ordning och försvarade envist en metod kallad "stop and frisk", en metod från New York som innebar att polisen stoppade och visiterade människor på gatan. Debattens moderator Lester Holt fick påpeka att den visat sig strida mot konstitutionen.

Demokraten Clinton lovade tuffa tag mot den dödliga "vapenepidemin" och att ta itu med det faktum att vita och minoriteter ofta döms till olika straff för samma brott.

Så dök det delikata ämnet om att Trump drivit den så kallade birther-rörelsen, som ifrågasatte huruvida president Barack Obama verkligen är född i USA, upp. Det försökte Trump vända till sin fördel.

- Jag var den som fick honom att ta fram födelseattesten, jag tycker att jag gjorde ett bra jobb, sade han till skratt.

Det märktes att Clinton hade övat, hon var tydlig och effektiv i sin argumentation. Trump var kraftfull men hamnade i försvarsställning gång på gång, som när hon påpekade att affärsmannen fick tillgång till ett stort startkapital från sin far när han började bygga sitt fastighetsimperium.

- Hon var bra på att ge igen. Hon log lite överseende när han pratade och var cool, konstaterar Himelfarb.

Under den sista delen av debatten var den förra utrikesministern på hemmaplan. Hon argumenterade effektivt för allianser som Nato - som Trump är tveksam till - och talade om sin plan för att besegra terrorrörelsen IS. Trump kontrade med att säga att IS vuxit fram i det vakum som Clinton och Obama skapat.

Så höll det på. Studenterna Lauren Aktud och Sierra Poston, som läser fotografi respektive kommunikation, var besvikna.

- De beter sig som två bråkande barn. Det är mer energi än annars, men de har inte sagt något som vi inte hört förut, sade de med en mun.

Men kommunikationsstudenten Hannah Billbrough var nöjd med debatten - och stolt över att den hållits på hennes skola. Hon sade att diskussionen om svarta och vita i USA berörde henne mest. Angel Morales, som läser matematik, tyckte också att duellen var spännande.

- Men jag önskar att de gått mer på djupet när de pratade om rasism och klimatkrisen. Jag vet fortfarande inte vem jag ska rösta på.

Slogan: Gör Amerika stort igen

Profilfrågor: Invandring, nationell säkerhet och jobbskapande.

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Frispråkig miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Hade ingen politisk erfarenhet när han offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli.

Källa: Trumps hemsida, TT:s arkiv

Slogan: Starkare tillsammans

Profilfråga: Att stärka medelklassen - genom jobbskapande, betald föräldraledighet och gratis högre utbildning. Nationell säkerhet.

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier

Källa - 2016-09-27 03:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+