Hopp om snar seger mot IS i Afghanistan

Senaste nyheterna om Nato

Hopp om snar seger mot IS i Afghanistan Senaste nytt om Nato

Hopp om snar seger mot IS i Afghanistan - När USA nyligen släppte den kraftigaste konventionella bomb som hittills har använts i strid i de östra delarna av Afghanistan gav det en vink om omfattningen av den pågående konflikten nära 16 år efter det att amerikanska trupper anlände till landet. Afghanistan är det längsta och dyraste kriget i USA:s historia.

Medan amerikanska och afghanska styrkor främst har kämpat mot talibaner har Islamiska staten (IS) försökt att få fotfäste i Nangarharprovinsen. Den har också tagit på sig flera stora attacker, däribland en i mars då extremister förklädda till vårdpersonal tog sig in på ett militärsjukhus i Kabul och dödade tiotals personer.

Gruppen har pressats militärt sedan 2015 och förlorat mycket av det territorium som den tidigare har kontrollerat - vilket inte var särskilt mycket till att börja med. Som mest bedöms IS ha haft mellan 2 500 till 3 000 stridande i Afghanistan men den siffran har sjunkit till mellan 600 och 800, enligt USA:s militär.

- Vi har en mycket god chans att tillintetgöra dem under 2017. När IS-krigare nedkämpas på andra håll i världen så kommer inte det här att vara platsen dit de åker för att planera sina attacker, säger Bill Salvin, talesperson för de amerikanska Afghanistanstyrkorna, till nyhetsbyrån AFP.

En slutgiltig seger kan dock fördröjas av närheten till Pakistan såväl som av ett eventuellt tillskott av jihadister som drivs bort i samband med offensiverna i Irak och Syrien. Förutom afghaner består IS i Afghanistan bland annat av missnöjda pakistanska och uzbekiska islamister som brukade strida för talibanerna.

USA har omkring 8 400 soldater i Afghanistan, de flesta tillhör ett Natouppdrag som utbildar och stöttar afghanska styrkor.

Källa - 2017-05-02 20:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+