Hör upp i backen. Nato talar.

Senaste nyheterna om Nato

Hör upp i backen. Nato talar. - Programmet är klart för Folk och försvars rikskonferens i januari. Det hålls traditionsenligt i klassiska skidorten Sälen, men det går inte längre utför med landets försvar. Värnplikten har återinförts och det råder bred enighet i riksdagen om att stärka försvarsförmågan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har dessutom tagit steg för att fördjupa det svenska samarbetet med Nato. Sverige och Finland är nu de enda europeiska länderna utanför försvarsalliansen som har en så kallad gynnad ställning och kan bjudas in när medlemsländerna diskuterar frågor som rör det nordiska närområdet.

Närmare Nato än så går det knappast att komma utan att ansöka om medlemskap. Men även om detta framstår som ett naturligt nästa steg vägrar den svenska regeringen fortfarande att ens utreda frågan. Sveriges alliansfrihet ligger fast, betonar regeringsföreträdare gång på gång.

"Ett medlemskap i Nato är inte aktuellt", slogs det fast i Socialdemokraternas kongressprotokoll i våras. Det var visserligen en uppmjukning jämfört med 2013, men alliansfriheten framställdes likväl som en viktig del i arbetet för att "minimera spänningar och bidra till att skapa stabilitet och förutsägbarhet".

Så resonerar det största partiet i ett land som inte varit i krig på över 200 år. Grannländerna Norge och Danmark har andra historiska erfarenheter. De invaderades under andra världskriget och har dragit slutsatsen att Natomedlemskap är bättre än alliansfrihet för att förebygga att det händer igen.

Således är en tidigare partiledare för socialdemokratiska Arbeiderpartiet, norrmannen Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato. Den 14 januari ska han tala på konferensen i Sälen om försvarsalliansens perspektiv på säkerhet i norra Europa. Han går upp i talarstolen mindre än en halvtimme efter att statsminister Stefan Löfven (S) har gett sin syn på Sveriges säkerhet i ett globalt perspektiv. Och dagen efter ska Hultqvist tala om framtidens försvarspolitik.

I fråga om lägesbeskrivning lär avståndet inte vara långt mellan de tre. Även Sverige medger numera att landets säkerhet bäst tryggas i nära försvarssamarbete med andra länder. Men av något skäl vill den sista polletten ändå inte trilla ned: det tycks finnas en bild av att stödet är ovillkorligt.

"Det finns inga tendenser till förändringar … mellan Sverige och Nato", sade Stoltenberg efter ett möte med Hultqvist i våras.

Men sedan dess har Sverige öppnat för att underteckna FN-konventionen om totalförbud mot kärnvapen. Någon nedrustning i världen lär den inte leda till, men däremot problem i försvarssamarbetet. Flera länder varnar nu svenska regeringen för att samarbetet med Nato kan hotas och Sverige isoleras försvarspolitiskt om konventionen skrivs under. Då borde detta rimligtvis vara uteslutet, men enligt Hultqvist utreds saken.

Med nuvarande försvarsdoktrin kan frågan om landets säkerhet alltså hänga på ett enda symboliskt beslut. Det borde i sig vara skäl nog att diskutera vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige.

Källa - 2017-11-06 00:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+