Hultqvist skarpt kritisk mot ryskt agerande

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvist skarpt kritisk mot ryskt agerande Senaste nytt om Nato

Hultqvist skarpt kritisk mot ryskt agerande - Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uttrycker skarp kritik mot Ryssland inför nästa veckas försvarsövning Zapad. I samband med att Hultqvist i dag anlände till EU:s informella försvarsministermöte i Tallinn sade han att Ryssland inte uppfyller internationellt ställda krav.

Tidigare i veckan kunde SvD berätta att Ryssland, på svensk inbjudan, kommer att skicka observatörer till militärövningen Aurora som inleds i nästa vecka. Samtidigt har Sverige fått en inbjudan att observera den ryska Zapadövningen, men enbart i den delen som bedrivs i Vitryssland.

- Jag tycker att det skulle vara rimligt från den ryska sidan att man inbjuder internationella observatörer enligt Wien-konventionen. Vi har inbjudit till vår övning Aurora, då tycker vi naturligtvis att det är rimligt att de lever upp till detta, sade han.

Övningar med mer än 13 000 deltagare ska enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) Wiendokument kunna övervakas. Ryssland har sagt att Zapad inbegriper 12 700 personer men enligt Nato handlar det i stället om 100 000 deltagare. Att nu endast tre observatörer tillåts har bland annat fått Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att ifrågasätta Rysslands agerande.

- Vi delar Stoltenbergs uppfattning. Vi tycker det är oerhört viktigt och rimligt att vi får en rejäl insyn och är inte nöjda med sakernas tillstånd i dag. Vi kan heller inte förstå varför det här skulle vara svårt att leva upp till, säger Hultqvist.

På frågan om Zapad kommer att tas upp under dagens möte i Tallinn, svarar Hultqvist:

- Zapad kommer upp under hela tiden.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Källa - 2017-09-07 09:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+