Hultqvist, vart tog basplattan vägen?

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvist, vart tog basplattan vägen? - Allan Widman, om att utan tilläggsfinansiering kommer inköpet av medelräckviddigt luftvärn modell Patriot att tvinga Försvarsmakten att dra ned på övning, utbildning och mängdmateriel. Det som bygger operativ förmåga.

När Sverige senast anskaffade medelräckviddigt luftvärn för mer än femtio år sedan var försvarsanslaget dryga tre procent av BNP. Just nu utvecklar och anskaffar vi nya stridsflyg, nya ubåtar och förmåga att bekämpa ballistiska missiler med ett försvarsanslag motsvarande en dryg procent av BNP. Alla och envar borde inse att detta inte är möjligt.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Sverige behöver förvisso nytt luftvärn och valet av Patriot är inte heller fel. Problemet är dock att vi saknar ekonomi.

Jo, jag hörde arméchefen Karl Engelbrektsson säga att det ryms inom ram, men i samma ögonblick betonar ju myndigheten att det saknas 18 miljarder de kommande tre åren för att hela verksamheten ska gå ihop. Om inga nya pengar tillförs - och regeringen visar inga tecken på detta - slutar det som vanligt. Försvarsmaktens enda rörliga och påverkbara kostnader i det korta perspektivet är övning, utbildning och mängdmateriel.

Sammanfattningsvis det viktigaste när man ska bygga operativ förmåga.

Och det blir på detta enkom man får spara in. Vi ska flyga mindre, vara kortare tid till sjöss och spara på ammunitionen. Detta motverkar den ambition som sades vara det enskilt viktigaste i försvarsbeslutet 2015, nämligen att "öka den operativa förmågan i krigsförbanden". Därtill kommer sådana besparingar också att slå mot moralen i hela organisationen, inklusive rekryteringen.

Det finns ju många sidor av en anskaffning i den storleksordning som regeringen idag fattar beslut om. En av dem är ju den säkerhetspolitiska. Peter Hultqvist är den försvarsminister i modern tid som arbetat flitigast med att närma Sverige till Nato. Det guldplätterade partnerskapet, värdlandsavtalet och deltagande både i NRF och JEF är bara några av de steg han tagit. Även anskaffningen av Patriot får räknas in här.

Samtidigt är ju ballistisk bekämpningsförmåga inte ett obligatoriskt krav inom Nato. Flertalet Nato-länder saknar förmågan, liksom alliansens samtliga nordiska medlemmar.

Jag undrar om det någonsin slagit den rödgröna regeringen att det kanske vore både billigare och enklare att bara ansöka om medlemskap?

Före jul uttalade riksdagen att före anskaffning skedde av medelräckviddigt luftvärn skulle regeringen förankra beslutet i riksdagen. En del ledamöter blev därför överraskade när försvarsministern redan före mötet i försvarsutskottet meddelade Dagens Eko att regeringen, som idag, skulle fatta beslut om anskaffning.

Jag utgår från att det agerandet kommer att bli föremål för konstitutionell granskning i någon form.

Moderaterna har under det senaste halvåret högljutt och envist kritiserat regeringens ovilja att ge Försvarsmakten nya resurser. De har, liksom många andra, oroats över det förmågetapp som hotar med en prolongerad ekonomi. Min förhoppning var att partiet därför skulle pressa regeringen när tillfälle gavs. Som ordförande i utskottet föreslog jag därför att anskaffningen skulle skjutas upp till dess nästa förslag till försvarsbudget blev känt om någon månads tid.

I den omröstning som följde förklarade dock moderaterna och centerpartiet att man inte deltog i beslutet, med följd att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde rösta ned förslaget. En beslutsam och enig opposition hade kunnat se till så att hålen i försvarsekonomin täpptes till innan vi gav oss in i nya och kostsamma projekt.

Om några veckor stundar det val i Sverige. En ny försvarsminister ska då förhandla om avtalet om anskaffning av ubåtar, eftersom Sverige inte lyckats exportera två A 26:or till annat land. Rykten gör gällande att det behövs skjutas till ytterligare medel för Gripen E. Sedan ska även Patriot hanteras parallellt med Försvarsmaktens äskande om 18 miljarder till. Sammantaget inte någon lätt eller avundsvärd uppgift.

Det är en dålig tradition att avgående försvarsministrar intecknar, inte bara sina efterträdares utan också försvarets framtida handlingsfrihet under lång tid. Peter Hultqvist berömde sig själv för att låta utreda det så kallade materielberget i försvaret. Det vill säga kartlägga alla kostnader för att återställa materiel och infrastruktur som förfallit eller blivit omodern. Några medel för att åtgärda de brister som materielutredningen redovisade har dock inte anslagits.

Peter Hultqvist har istället ägnat tid och kraft åt att bygga på skuldsättningen rejält. Vart tog basplattan vägen?

ALLAN WIDMAN är försvarsutskottets ordförande (L).

Källa - 2018-08-02 12:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+