Hultqvists tvångströja hot mot ökat militärt försvar

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvists tvångströja hot mot ökat militärt försvar - Två månader före slutrapporten vill försvarsminister Peter Hultqvist (S) tvinga på försvarsberedningen en ekonomisk tvångströja genom att dela ut nya direktiv. Nu hotas både enigheten mellan partierna och planerade satsningar på ett utökat militärt försvar.

Försvarsberedningens uppdrag är att förbereda nästa försvarsbeslut om ett drygt år. Utgångspunkten är det skärpta omvärldsläget och dess konsekvenser för den svenska försvarsförmågan, både civilt och militärt. I direktiven ingick också, redan från början, att beräkna kostnader och föreslå finansiering.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den gemensamma utgångspunkten för beredningen, under ledning av förre försvarsministern Björn von Sydow (S), har varit ökade försvarsanslag till 1,5 procent av BNP 2025.

Det skulle betyda totala försvarskostnader på mellan 80 och 90 miljarder kronor vid samma tidpunkt, jämfört med dagens knappt 60 miljarder, alltså ett kraftigt tillskott. Beredningen vill bland annat satsa på nya armébrigader och fler stridsflygplan.

Anslagsnivån ligger i linje med vad Försvarsmakten anser vara nödvändigt för att öka den operativa förmågan.

Normalt arbetar en försvarsberedning med ett öppet mandat att formulera slutsatser och förslag. Vad som sedan blir regeringspolitik och försvarsbeslut i riksdagen är en senare fråga. Den här gången har det varit annorlunda. Vid två tillfällen har regeringen gått in med synpunkter.

För ett drygt år sedan, vid Folk och försvar i Sälen, kallade utrikesminister Margot Wallström i nedsättande ordalag beredningen för "den där gruppen" och dömde ut den säkerhetspolitiska analysen om ett ökat militärt hot mot Sverige. Peter Hultqvist fick rycka ut och återställa ordningen med försäkringar om att beredningen skulle få arbeta ostört med regeringens förtroende.

Ett år senare är det nu Hultqvist själv som har klampat in och försöker styra slutrapporten i mitten av maj.

Utan förvarning dök försvarsministern nyligen upp på ett möte i beredningen med nya direktiv under armen. Budskapet var att kommande förslag måste rymmas inom "ekonomiska ramar".

Den obesvarade frågan är vilka ramar då. Varken S-MP-regeringen eller Socialdemokraterna som parti har gett några egna besked om försvarsanslagen på 18 månader, då efter en uppgörelse om extra pengar med C och M hösten 2017.

I valmanifestet förra hösten ville S satsa totalt sju miljarder på "vår gemensamma säkerhet" under mandatperioden. Vad det skulle betyda för årliga anslagsnivåer framgick inte.

Nu i mitten av mars övar försvaret på bred front med samtliga vapenslag. Marinen har en stor beredskapsövning på västkusten. I Norrbotten samövar svenska soldater med tunga Natoländer som USA och Storbritannien. I flygvapenövning 2019 är finskt stridsflyg en del av svenskt luftförsvar.

Övningarna kan genomförs som planerat med stöd av ökade anslag i M-KD-budgeten som riksdagen tog beslut om i december. Annars hade kraftiga nedskärningar väntat. I efterhand har regeringen ställt sig bakom det förslaget, i övrigt är ingenting sagt om anslagsnivån.

Försvarsministerns egen förklaring till sitt plötsliga inhopp med "kompletterande anvisningar" är haltande.

I sak handlar det om att följa anvisningar om ekonomisk kontroll från Statskontoret och Ekonomistyrningsverket (ESV). I praktiken har det ingenting med försvarsberedningen att göra. Myndigheternas kritik har riktats mot Försvarsmaktens bristfälliga ekonomiska underlag och brister i styrningen från Hultqvists eget departement.

Istället kan försvarsministerns agerande ses som en stark signal särskilt till partikamraterna i beredningen om att hålla igen på ökade försvarsanslag. Hultqvist vet att det blir svårt att klämma fram summor i den storleksordningen som det nu var tänkt av finansminister Magdalena Andersson (S).

Samtidigt innebär det ett politiskt risktagande. Om S-ledamöterna böjer sig för trycket och avviker från målet på 1,5 procent av BNP kan beredningen spricka och planerade satsningar på försvaret stoppas. Dessutom öppnar det för ett återuppstått borgerligt samarbete i en tung politisk fråga.

Tf

Källa - 2019-03-19 23:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+