Hundra dagar med Trump på fel plan.

Senaste nyheterna om Nato

Hundra dagar med Trump på fel plan. - "Det har varit enormt framgångsrika hundra dagar", säger Sean Spicer, pressekreterare i Vita huset.

Hans chef, president Donald Trump, uttrycker sig ungefär lika blygsamt:

"Jag tror inte det någonsin har funnits en president som på så kort tid har gjort vad vi har gjort. "

På lördagen har Donald Trump varit president i USA i hundra dagar. Och vad har dessa hundra dagar bjudit på?

Flippfloppande. Trump har bytt fot i den ena frågan efter den andra. Om behovet av Nato. Om Kina. Om synen på al-Assads Syrien. I många fall har lappkasten varit värda att applådera. Som att Trumps beundrande ord om Putins Ryssland har tystnat.

De misslyckade reformförsöken. Gång efter annan har president Trump stött på motstånd för sin politik. Inte enbart i form av protesterande medborgare på gator och torg.

Demokrater har gått emot presidenten i kongressen, liksom åtskilliga av de egna inom Republikanerna. Som i frågan om sjukvårdssystemet Obamacare.

I flera fall har domstolar satt stopp för Trumps politik. Till exempel när det gällde presidentens inreseförbud för personer från vissa länder.

Alla lögner, så klart. Efter 91 dagar med president Trump vid makten hade gruppen för faktakontroll på tidningen Washington Post dokumenterat över 400 uttalanden från Vita huset med felaktiga eller vilseledande uppgifter.

Men hur mycket har presidenten förlorat på de föga trovärdiga uppgifterna?

En färsk opinionsmätning i samma Washingon Post visar att 80 procent av Trumps väljare anser att det är ett större problem att nyhetsorganisationerna producerar falska nyheter än att Trumpadministrationen sprider felaktiga uppgifter. 3 procent av Trumpväljarna ser det senare som det allvarligaste problemet.

Han har jobbat ihop till de relativt låga popularitetssiffrorna efter sina första hundra dagar: andelen som har förtroende för sin president är bara 42 procent.

Han kom som en virvelvind från en New York-tillvaro som högprofilerad affärsman. Han skulle sätta fart på beslutsfattandet, torrlägga det politiska träsket i Washington DC och fixa tillbaka jobb som försvunnit.

Nu, i en intervju med Reuters, är Donald Trump förvånad över hur tufft jobbet som president är. Han trodde det skulle vara enklare.

Den kaxige affärsmannen Trump kanske trodde att det bara var att knäppa med fingrarna, så skulle hans politiska idéer och reformer liksom sippra ner i de demokratiska institutionerna i Washington. Han är ju van att bli åtlydd. "You're fired!" - och ske Trumps vilja.

Men det demokratiska systemet fungerar inte så, särskilt inte i USA.

Dels har amerikanerna sitt maktdelningssystem med checks and balances. Kongressen respektive domstolarna, lagstiftande och dömande makter i USA:s demokrati, låter sig inte köras över hur som helst.

Dels är demokratin som system ofta långsam och omständlig, den ska vara långsam och omständlig.

En president som vill få igenom sin politik måste argumentera, argumentera, argumentera. Få folk med sig, bygga allianser. Inom landet, ibland utanför landet. Argumentera ännu mer. Finna kompromisser. Hantera medier. Argumentera. Övertyga.

President Trump påminner om en yrvaken lagledare i amerikansk fotboll som plötsligt inser att hans lag faktiskt spelar en match i soccer, "vanlig fotboll". Spelet är helt annorlunda, reglerna är andra. Då kan resultatet knappast heller bli det Trump hoppas på.

Hundra dagar har gått. Bara 1361 dagar kvar. Om inte - svåruthärdliga tanke - Donald Trump lär sig spelet och lyckas blir återvald i november 2020.

Källa - 2017-04-28 17:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+