Hur rädda ska vi vara för Trump?

Senaste nyheterna om Nato

Hur rädda ska vi vara för Trump? Senaste nytt om Nato

Hur rädda ska vi vara för Trump? - Donald Trump har gett världen skrämselhicka. Han har fört fram politiska löften som tolkas som hot mot världsfreden, mot globala klimatåtgärder, mot ekonomisk tillväxt.

Men hur rädda ska vi vara för Donald Trump? Hur kommer president Trump att skilja sig från valagitatorn Trump?

Det finns ett antal uppmärksammade vallöften som Trump vräkt ur sig under presidentvalskampanjen som knappast förverkligas fullt ut när han väl flyttar in i Vita huset.

Här är nio frågor där den praktiska politiken kan komma att stå i skarp kontrast till vad Donald Trump utlovat.

1. Muren mot Mexiko. Donald Trump vill bygga en 13 meter hög och 300 mil lång mur mot Mexiko - och få mexikanska staten att betala. Löftet är verklighetsfrämmande. Bara materialet till en mur skulle kosta 10,5 miljarder dollar. Det omöjliga vallöftet har likväl tjänat Trump i valrörelsen som en symbol för hans migrationspolitik.

2. Deportera alla papperslösa. Trump vill avvisa 11,3 miljoner papperslösa till Mexiko och andra latinamerikanska länder. Ett sådant vallöfte skulle ta mer än 20 år att förverkliga och skulle enligt tankesmedjan American Action Forum leda till att USA:s ekonomi krymper med 6 procent fram til 2035.

3. Kraftigt sänkta skatter. Trump vill kraftigt sänka bolagsskatterna, sänka inkomstskatten till max 33 procent och minska den federala budgeten med 20 procent - allt för att öka USA:s ekonomiska tillväxt från 2 till 3,5 procent. Nationalekonomer anser att sambandet mellan skattesänkningar och BNP-tillväxt är vagt och att Trumps tänkta politik i stället spär på USA:s redan stora budgetunderskott.

4. Strafftullar på import. Trump vill ersätta frihandel med "fair trade", bland annat genom att omförhandla alla frihandelsavtal, främst de som rör Kina och Mexiko. Enligt ledande ekonomer kan en sådan politik bli kontraproduktiv för USA. Den hotar den globala världshandeln. Den hotar USA:s starka ställning på världsmarknaden.

5. Rättssak mot Hillary Clinton. Donald Trump har lovat att instruera sin blivande justitieminister att via en särskild åklagare granska Clintons mejlhantering. Men hans vallöfte, "Lock up Hillary", lär falla platt eftersom flera granskningar redan visat att hennes mejlhantering varit olämpligt slarvig men inte olaglig.

6. Återinföra skendränkning. Donald Trump vill låta amerikanska förhörsledare åter använda sig av waterboarding och andra tortyrmetoder. Han har också lovat att amerikansk militär ska döda kända terroristers familjemedlemmar. Flera amerikanska militärer har i intervjuer sagt att de skulle vägra att lyda en sådan order.

7. Militär upprustning. Trump vill rusta upp USA:s försvar med ytterligare 90 000 soldater, 42 nya örlogsfartg, 100 nya stridsplan och ett nytt missilförsvar mot inkommande kärnvapen. Detta står i strid med hans planer på att minska USA:s åtaganden i Nato och låta USA:s allierade ta ökat ansvar för global säkerhet. Det står också i strid med planerna på att minska USA:s federala utgifter.

8. Inreseförbud för muslimer. Donald Trump vill införa ett tillfälligt inreseförbud för alla muslimer och övervakning av alla USA:s moskéer. Det finns en risk att lagändringarna aldrig genomförs i och med att de står i strid med den amerikanska konstitutionen där religionsfrihet är en grundläggande rättighet. Det här är ett av många förslag som Trump i valrörelsen mer kan ha lagt fram som provokativt utspel än som genomförbart förslag.

9. Minskad pressfrihet. Donald Trump vill göra det lättare för dem som känner sig kränkta av media att kräva skadestånd. Det skulle göra det enklare för honom själv att stämma tidningar som publicerar negativa artiklar om honom. Också detta står i strid med den amerikanska konstitutionen. Också detta är tämligen ogenomförbart.

Källa - 2016-11-09 15:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+