I medieflödet Must, Nato och FRA

Senaste nyheterna om Nato

I medieflödet Must, Nato och FRA Senaste nytt om Nato

I medieflödet Must, Nato och FRA - Jan Guillou, Peter Hultqvist och Elisabeth Braw är några av namnen i det nya årets första skörd av säkerhetspolitiska nyheter.

SPIONERI. Sveriges Television gav en falsk presentation av Jan Guillou i ett inslag i Agenda den 11 december, enligt en anmälan till Granskningsnämnden.

FÖRSVARET. Varför stöder moderaterna inte Gunnar Hökmarks förslag om att stärka försvarsbudgeten, undrar Nya Wermlands-Tidningen.

Mats Linder i Gotlands Allehanda uppmärksammar Grupp 25-artikeln i Svenska Dagbladet där ambassadörer och säkerhetsanalytiker kräver Natomedlemskap och kontrasterar den hållningen mot statsministerns senfärdighet i försvarsfrågan.

Peter Hultqvist övertygade inte vid Sälenkonferensen, att döma av en mängd ledarkommentarer som samlats av mediesajten Idagoras försvarsforum.

RYSSLAND. Vem köpte Rosneft och för vems pengar? Anders Åslund undersöker "privatiseringen" av Rysslands energijätte före jul.

Den ryska cyberarmén har cirka tusen anställda och en årsbudget på 300 miljoner dollar, enligt uppgifter i ryska medier. Kreml förnekar all kännedom.

Kremls huvudmål i Sverige är att stoppa Natomedlemskapet, enligt MUST-chefen Gunnar Karlsson.

FINLAND. I Sverige minskar Natomotståndet år efter år, enligt MSB:s undersökning av försvarsviljan. Även i Finland märks ett ras i motståndet i den senaste opinionsmätningen i frågan, där dock bara en fjärdedel ännu är för medlemskap, enligt Hufvudstadsbladet.

FRANKRIKE. Glöm lögnarnas asociala medier som Twitter, satsa på att knacka dörr med trycksaker, "old school". Det är kampanjläxan från Fillons framgång i högerns primärval, enligt Politico.

TYSKLAND. Europa väntar på tyska "kängor på marken" i försvaret mot den ryska aggressionen, tror Elisabeth Braw i en artikel i The Times.

DESINFORMATSIA. Aftonbladets kulturredaktion utpekas som hemvist för flera Kreml-skribenter i en studie av Utrikespolitiska institutets Martin Kragh/Sebastian Åsberg, publicerad i Journal of Strategic Studies.

Aftonbladets Martin Aagård kräver ett stopp för förföljelsen och beskyller UI för putinism. Kul kille!

Stefan Olssons bok Vilseledning rekommenderas av Ukraina-kännaren Hans Stigsson i magasinet Axess.

Flera underrättelsetjänster varnar för den ryska aktiviteten i hemländerna, noterar Patrik Oksanen i en översikt i Liberal Debatt.

Sveriges Radio förmedlar felaktiga sakuppgifter från rysk propaganda, påpekar bloggaren Cornucopia.

LÅNGLÄSNING. Sverige är ledande i världen på cyberspionage tack vare FRA, hävdas i en artikel i New York Review of Books. Kanske FRA kan stoppa det ryska hackandet i Sverige inför valet 2018?

Mediekrönikör: Mats Johansson

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-13 11:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+