Ingen lösning i sikte Kalla kriget avtal i fara

Senaste nyheterna om Nato

Ingen lösning i sikte Kalla kriget avtal i fara - Om en vecka kan INF-avtalet från det Kalla krigets dagar om begränsning av medeldistansrobotar gå i graven. Europa riskerar då att hamna i en ny rustningsspiral med kärnvapenbärande missiler på båda sidor när amerikansk och rysk militär kan agera i ett avtalslöst tillstånd.

Parallellt pågår nu två intensiva processer som i grunden kan påverka världens kärnvapenarsenal. Den ena - mellan USA och Nordkorea - kan i bästa fall sluta med nedrustning. Den andra - mellan USA och Ryssland - kan i värsta fall leda till en ny kapprustning med Europa i centrum.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapen spelas upp inför öppen ridå, senast med samtal på svensk mark i den gångna helgen.

Beträffande INF-avtalet (Intermediate-range Nuclear Forces) utspelas dramatiken mer i skymundan när den amerikanska tidsfristen nu håller på att rinna ut. Beskedet att USA säger upp avtalet lämnades av den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo i samband med ett Natomöte i december, efter tidigare antydningar av presidenten Donald Trump.

Tidsgränsen sattes till 60 dagar, datumet till den 2 februari. I så fall är avtalet historia om en vecka, drygt 30 år efter att det skrevs under av dåvarande presidenterna Reagan och Gorbatjov 1987.

Syftet den gången var att få stopp på rustningshetsen i Europa och avskaffa medeldistansrobotar med en räckvidd på mellan 500 och 5 500 kilometer, alltså över hela Europa, inklusive Sverige och Östersjöområdet. Avtalet blev början till slutet på det Kalla kriget.

Nu är tonen än så länge hätsk på båda sidor och ingen lösning finns inom synhåll. USA:s position är att ryssarna redan bryter mot INF-avtalet genom ett nytt markbaserat missilsystem, som kan bestyckas både med konventionella vapen och kärnvapen.

Den ryske presidenten Vladimir Putin förnekar avtalsbrott, anklagar USA för dubbelspel och hävdar att USA:s egentliga syfte med att säga upp avtalet är att tillverka egna robotar. I så fall tänker Ryssland svara med samma mynt och börja placera ut missiler så snart som möjligt.

USA kräver nu med stöd av Nato att Ryssland ska förstöra det nya missilsystemet, som den enda utvägen att rädda INF. Annars kan USA inte lita på att ryssarna uppfyller sina förpliktelser, enligt den amerikanske nedrustningsambassadören Robert Wood:

- Ryssland måste verifiera förstörelsen av alla SSC-8-missiler, ramper och komplementerande utrustning.

Det vägrar ryssarna. Enligt vice utrikesministern Sergei Ryabkov är "kravet oacceptabelt". I stället erbjuds USA inspektioner på plats. Det har amerikanska företrädare i sin tur vägrat.

Senast misslyckades samtal mellan länderna i Genève förra helgen. Några nya är inte planerade. Ett sista halmstrå kan vara ett möte i det så kallade Nato-Rysslands-rådet på fredag. Medlemsländernas 29 ambassadörer i Bryssel kommer då att sätta ryssarna under ökad press att backa.

En teoretisk lösning som skulle kunna tilltala alla parter är att utvidga avtalet och inkludera även Kina som inte omfattas av INF. Utan förhandlingslösning träder den amerikanska uppsägningen i kraft i början av augusti. Efter det kan båda sidor placera ut vilka missiler man vill i Europa.

Tf

Källa - 2019-01-23 13:13

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+