Intern kritik mot Trump Lämnar kurderna att dö

Senaste nyheterna om Nato

Intern kritik mot Trump Lämnar kurderna att dö Senaste nytt om Nato

Intern kritik mot Trump Lämnar kurderna att dö - Republikanen Nikki Haley, tidigare USA:s FN-ambassadör, är kritisk till Donald Trumps beslut att dra undan trupper från nordöstra Syrien.

- Det lämnar kurderna att dö, säger hon.

Det var för ett år sedan som Nikki Haley, tidigare guvernör i South Carolina, meddelade att hon skulle avgå som USA:s FN-ambassadör.

Innan dess hade hon följt kampen mot IS i Mellanöstern och prisat den hjälp som amerikanska trupper på plats fått av olika rebellgrupper.

Nu uttrycker Nikki Haley besvikelse över Donald Trumps beslut att ge Turkiet fri lejd att ge sig in i norra Syrien, ett område där just kurdiska styrkor varit så behjälpliga att bestrida IS.

Kurderna utgör nästan tio procent av Syriens befolkning, över 1,5 miljoner människor.  

"Vi måste alltid täcka upp för våra allierade, på samma sätt som vi förväntar oss att de täcker upp för oss. Kurderna var instrumentella i vår succéfyllda kamp mot IS i Syrien. Att lämna dem är ett stort misstag", skriver Nikki Haley på Twitter.

Haley har tidigare beskrivit Trump som "oförutsägbar" och att hon använde det faktumet för att få jobbet gjort som ambassadör.

We must always have the backs of our allies, if we expect them to have our back. The Kurds were instrumental in ou… https://t. co/Gg17qgYBnH

Uppskattningen från SDF, de syriska demokratiska styrkorna, lät inte vänta på sig:

"Världen är beroende av starka amerikanska ledare som Haley. Vi hoppas att USA ändrar sitt beslut att dra sig ur vår gemensamma insats i nordöstra Syrien", skriver man i ett meddelande.

Även Brett McGurk, tidigare ledare för USA:s globala koalition i kampen mot IS, är kritisk:

"Donald Trump är ingen befälhavare. Han tar impulsiva beslut utan kunskap och överväganden. Han skickar soldater in i hetluften utan back-up. Han skrävlar och lämnar sedan våra allierade blottade när motståndare synar hans bluff", skriver McGurk på Twitter.

McGurk skräder inte orden:

"Efter ett telefonsamtal med en utländsk ledare (Recep Erdogan, Turkiets president) gav han en present till Ryssland, Iran och IS".

Också Lindsey Graham, en av presidentens mest lojala republikanska försvarare i kongressen, uttrycker kritik:

"Det är kortsiktigt och oansvarigt. Den här impulsiva handlingen av presidenten tar bort der framgångar vi nått och skickar regionen in i ett framtida kaos.

Graham ser inte slutet på IS:

"IS-krigarna får en andra chans. De som tror att IS är besegrat får snart se", säger Lindsey Graham, som även tillsammans med demokratiske senatorn Chris Van Hollen krävt att Turkiet ska uteslutas ur Nato om de attackerar kurdiska styrkor.

Donald Trump har även tillagt på Twitter att han kommer att förstöra Turkiets ekonomi om landet överskrider sina befogenheter gentemot folket i Syrien, men menar att de är dags för andra länder än USA att se till att säkerheten efterlevs.

Turkiet har samtidigt meddelat att man är redo att gå in i Syrien.

FN uppskattar att cirka 70 000 människor befinner sig i ökenlägret al-Hol. Av dem uppskattas runt 30 000 vara anhängare till terrorgruppen IS, enligt kurdiska myndigheter.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-08 07:59

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+