Just nu USA lämnar Parisavtalet

Senaste nyheterna om Nato

Just nu USA lämnar Parisavtalet - USA lämnar Parisavtalet, meddelar Donald Trump. Det kostar för mycket för USA, både jobbmässigt och ekonomiskt att stanna i avtalet, säger Trump i kväll i sitt tal vid Vita huset.

Medan världen väntar på besked om Parisavtalet inleder Trump med att tala om sin utlandsresa, om hur USA arbetar för fred i Mellanöstern och om USA:s ekonomi. "Jag vill inte att något står i vår väg" säger Trump.

Trots att ledare världen över har vädjat till president Trump att inte ta USA ur Parisavtalet tycks presidenten ha bestämt sig, enligt uppgifter till fler nyhetsbyråer i USA. Trump anser att avtalet är för dyrt för USA, enligt nyhetsbyråerna, men än så länge har Trump själv inte gett besked i Rosenträdgården vid Vita huset.

Hotet om att ta USA ur avtalet har mött massivt motstånd bland annat hos utrikesminister Rex Tillerson, tidigare vd för oljebolaget Exxon Mobil. Även storföretag som Apple och Google har uppmanat Trump att stanna i avtalet och Elon Musk, vd vid Tesla, har meddel att han omöjligt kan stanna kvar som Trumps rådgivare om USA lämnar avtalet.

Donald Tusk, ordförande för EU:s ministerråd,har vädjat till Trump på Twitter: "Snälla låt bli att ändra det (politiska) klimatet till det värre".

EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har i sin tur uppgett att Trump inte förstår hur komplicerat det blir för USA att gå ur avtalet och att Kina skulle inta den ledande rollen som stormakt om USA drar sig ur avtalet.

I ett gemensamt brev till Donald Trump vädjade även de nordiska statsministrarna under torsdagskvällen till presidenten att inte lämna Parisavtalet.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Ivo Daalder, före detta Natoambassadör i USA, uppgav till CNN att det vore "en riktig käftsmäll om USA lämnar när resten av världen är dedikerade att ta sig an problemet".

Chefstrategen Steve Bannon och Scott Pruitt, chef för amerikanska miljömyndigheten EPA, som också står i nära samarbete med kolindustrin, vill däremot att USA går ur avtalet, medan Trumps dotter Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner anser att USA bör stanna i överenskommelsen för att försöka påverka den inifrån.

Men USA kan inte lämna avtalet förrän tidgast tre år efter att det trätt i kraft. Sedan följer ett års uppsägningstid. Avtalet trädde i kraft i november 2016. Uppsägningstiden skulle alltså sammanfalla med nästa amerikanska presidentval 2020. Trump kan inte juridiskt sett frångå de klimatmål som USA redan accepterat genom avtalet. En ny president skulle kunna återingå avtalet efter valet.

EU KIna och Ryssland har tidigare gjort klart att de tänker stå fast vid Paris-avtalet. Kina fortsätter att uppfylla löften i Parisavtalet för att uppnå målen till 2030.

Parisavtalet förhandlas fram i december 2015, och godkändes av 195 länder.

Klimatavtalet trädde i kraft i november 2016 sedan tillräckligt många länder, bland andra USA, ratificerat det.

Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska hållas nere till under två grader och att globala utsläpp snabbast möjligt ska nå sin högsta nivå och sedan minska.

Världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder kronor årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Från 2020 ska ländernas nationella klimatplaner uppdateras vart femte år.

Från 2018 ska globala översyner av det internationella klimatarbetet göras vart femte år.

Av FN-länderna är det bara Syrien och Nicaragua som inte har undertecknat avtalet.

Källa - 2017-06-01 21:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+