Kejsaren är inte helt naken

Senaste nyheterna om Nato

Kejsaren är inte helt naken Senaste nytt om Nato

Kejsaren är inte helt naken - Tullarna på stål och aluminium är en dålig idé, och de skadar framför allt amerikanska konsumenter och företag. Med det sagt är ståltullarna i sig inte en stor sak. Om EU-ledarna agerar återhållsamt behöver situationen inte trappas upp.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Tyvärr låter europeiska ledare allt annat än återhållsamma. Medsvepta i tidens Trump-förakt tävlar de om att uttrycka sig tuffast. "Förolämpande", säger Justin Trudeau om Trumps säkerhetspolitiska argument för ståltullar. “Deprimerande", tycker Merkel om G7-mötet och sprider en hånfull bild av Trump som cirkulerar på Facebook och Twitter.

Det vore bättre om de folkvalda adresserade problemen som ligger till grund för Trumps agerande.

Siffror från världshandelsorganisationen WTO visar att USA har en genomsnittlig tullnivå på 2,4 procent från länder utan särskilda handelsavtal. Motsvarande siffror för EU och Kanada är betydligt högre, omkring 3 procent. Amerikanska bilar som säljs till Europa beläggs med en tull på 10 procent medan europeiska bilar som säljs till USA beläggs med 2,5 procents tull. Det är en obalans som Trump vill rätta till.

Att Trump blandar in Nato-frågor i den pågående handelskonflikten visar att han ser obalanserade handelsvillkor som en del i ett större missförhållande - det faktum att USA bär en orimligt stor del av bördan i den internationella gemenskapen.

Den reflektionen är han inte ensam om. Barack Obama konstaterade i slutet av sin andra mandatperiod att bara fem av Natos 28 (i dag 29) medlemsländer levde upp till målet att lägga två procent av BNP på försvaret.

Länder som Tyskland, Frankrike och Kanada underpresterar år efter år. I stället för att bidra efter förmåga lastar de obekymrat över den gemensamma försvarsbördan på USA:s skattebetalare. När Donald Trump säger att andra länder utnyttjar amerikansk välvilja har han en hel del på fötterna.

Angela Merkel upprepade efter dagarnas G7-möte att Europa inte längre kan förlita sig på andra utan måste ta ansvar för sin egen framtid. Ett sådant ansvarstagande är vad amerikanska ledare länge har efterfrågat. Trumps klarspråk om att USA inte längre accepterar fripassagerare tycks fungera.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-12 06:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Menscertifiering
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Nato övning norge
 5. Militärövning gotland2017
 6. Angela merkel och trump nato
 7. Militärövning gotland2017
 8. Nato stridsvagnar till baltikum
 9. Wallströmdoktrinen
 10. Zlatan ibrahimovic reaction language:SV

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+