Kina underminerar det globala handelssystemet

Senaste nyheterna om Nato

Kina underminerar det globala handelssystemet - Arnold Allen, om att det var ett strategiskt misstag att öppna upp för handel med Folkrepubliken Kina utan att ställa några demokratiseringskrav.

Francis Fukuyama är kanske mest känd för sitt verk The End of History and the Last Man som förutspådde en global triumf för den liberala demokratin. Boken kom att representera den optimistiska tidsandan efter kalla krigets slut. Idag är det lätt att skratta åt Fukuyama, när Freedom House tolv år i rad har registrerat en global urholkning av frihet och en frammarsch av auktoritära styren.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Det finns många dåliga exempel men det mest oroväckande är Kina, där förhoppningarna i Väst var att frihandel och den fenomenala ekonomiska utvecklingen detta resulterade i, skulle leda till en demokratisering av landet. Tvärtom har kommunistpartiet i år stärkt President Xi Jinpings ställning, och grundlagen har ändrats för att möjliggöra livslångt ledarskap.

Att Väst begick ett strategiskt misstag av historiska proportioner, när man öppnade upp för handel med Folkrepubliken Kina utan att ställa några demokratiseringskrav, kanske inte är en speciellt kontroversiell åsikt idag. På det glada 90-talet och 00-talet var det dock närmast en religiös övertygelse - som råkade sammanfalla med kommersiella frestelser - att den ökade handeln med Kina skulle främja en bredare liberalisering och demokratisering.

Så blev det inte. Istället skapade Väst sin egen största utmanare, världens största auktoritära ekonomi. En stat vars relativa och absoluta styrka vuxit snabbare än någon annans i världshistorien. Trots detta var inte allt dåligt med "Fukuyama Time". Liberaliseringen av världshandeln, förkroppsligat i skapandet av Världshandelsorganisationen (WTO), upprättandet av den Europeiska unionen och expansionen av NATO stärkte banden och de ömsesidiga beroendena mellan de demokratiska staterna, och främjade samtidigt ekonomisk tillväxt.

Dock har den naiva optimism som präglade perioden efter kalla kriget lämnat fler arv utöver en kinesisk supermakt. Grundproblemet var att man genomförde liberaliseringen utan att tänka på säkerhetskonsekvenserna.  

Ett redan nämnt problem är hur även icke demokratiska stater gynnades av en liberalisering av globala flöden, och att auktoritära stater stärkts i relation till de demokratiska makterna.

Det andra stora problemet som uppstod med en avreglering av globala flöden är att det förenklade även illegala flöden. I kölvattnet av globaliseringen har internationell organiserad brottslighet, smuggling och olika former av illegal handel ökat explosionsartat.

När WTO:s regelverk förhandlades fram dominerades världshandeln av utvecklade ekonomier i Norr. Denna handel begicks av stater med relativt effektiva byråkratier och låg korruption. Idag utgörs majoriteten av världshandeln av flöden där minst en part är i Syd, och en stor del av handelsflödena är mellan stater med svag institutionell kapacitet och problem med korruption.

Då är det föga förvånande att OECD och EUIPO uppskattar att 5 procent av varorna som importeras till EU är piratkopior. Enligt de största svenska företagen noterade på NASDAQ OMX är problemet med piratkopiering och immaterialrättsliga intrång absolut värst i utvecklingsländerna. Den ökade exponeringen för dessa marknader, i kombination med den tekniska utvecklingen, innebär att detta problem blir allt större.

Omkring 50 miljarder cigaretter smugglas in i EU varje år, vilket orsakar skatteförluster på över 100 miljarder kronor. Endast att smuggla in dessa cigaretter skulle kräva motsvarande 10 000 20-fotscontainrar.

Totalt skeppades motsvarande 15. 5 miljoner 20-fotscontainrar in i den Europeiska Unionen 2013. Om EU:s uppskattning att 5 procent av de importerade varorna är förfalskade är korrekta skulle det motsvara närmare 800 000 containrar.

Utöver dessa skeppscontainrar kommer fler varor in via flyg, tåg, eller post. Med dagens växelkurs är det totala värdet av insmugglade piratkopior 870 miljarder kronor år 2013. Med tanke på att den totala importvolymen har ökat sedan dess, och uppfattningen är att handeln av piratkopior fortsätter att öka kan man anta att summan idag är ännu högre.

Inte nog med att det i sig är en utmaning att kontrollera enorma handelsvolymer, men de enorma pengarna involverade i denna illegala handel möjliggör också en omfattande korruption av tjänstemän vars uppdrag är att skydda Europas yttre gränser. En Frontex studie från 2012 visar att detta också är fallet. Sådan korruption påverkar mer än bara smuggling av cigaretter och andra mer "vanliga" produkter, även flöden av narkotika, vapen, och terrorister som låter sig transporteras av människosmugglare gynnas av korrupta gränsvakter och köpt tullpersonal.

Problemet med illegala flöden är globalt. Samtidigt visar all statistik att majoriteten av piratkopierade varor kommer från Kina. Detta innebär inte att den kinesiska regeringen ligger bakom all piratkopiering, men om Kina volymmässigt är världens största varuproducent är det kanske inte förvånande att landet också står för en stor del av piratkopieringen. Därför borde den kinesiska staten känna ett speciellt ansvar för att motverka exporten av piratkopierade varor, ett område där det fortfarande finns ett stort utrymme för förbättring.

Faktum att kinesiska företag äger ungefär 10 procent av containerhamnskapaciteten i Europa gör inte denna fråga mindre viktig.

Det globala frihandelssystemet undermineras när enskilda stater inte tar sitt ansvar. Faktum att Kina är en diktatur har enligt WTO:s regelverk ingen bäring på hur andra stater får hantera dem. Om en stat däremot undergräver frihandeln genom att tillåta omfattande piratkopiering som underminerar andra staters nationella säkerhet och deras invånares hälsa har de rätt att agera.

Om en stat uppfattas driva industrispionage på en tidigare ej skådad industriell skala väcker det också frågor om hur det är förenligt med frihandelsprinciper. Det globala cyberspionage operationen "Cloud Hopper" som publikt avslöjades av PWC förra året anses ha drivits från Kina under flera år, för att stjäla känslig information från ett enormt antal privata och offentliga aktörer på alla kontinenter.

Vill vi värna frihandelns framtid måste EU i samverkan med sina internationella partners såsom Japan, Korea, Kanada, och USA applicera starkare tryck på Kina att inta en mer ansvarstagande roll i att upprätthålla det frihandelssystem de själva valt att ta del av - och gynnats så mycket av. Endast om alla följer reglerna kommer systemet att fungera. Tillåter vi kineserna att fortsätta fuska kommer det på sikt att underblåsa redan existerande protektionistiska tendenser runt om i världen, och underminera vårt ekonomiska välstånd.

President Trump är långt ifrån den mest diplomatiske världsledaren, men vad gäller Kina är Amerikas, EU:s, och de asiatiska kunskapsekonomiernas fundamentala intressen lika. Snarare än att fokusera på transatlantiska skillnader måste vi tänka långsiktigare. Håller världens demokratier ihop kan vi forma framtiden på ett positivt sätt, alternativet är att abdikera ansvar till världens största diktatur.

ARNOLD ALLEN är en pseudonym men författaren är känd av Säkerhetsrådet.

Källa - 2018-07-19 07:30

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+