Kinesisk hamn i Lysekil äventyrar Sveriges försvar

Senaste nyheterna om Nato

Kinesisk hamn i Lysekil äventyrar Sveriges försvar - Företag med kopplingar till den kinesiska staten vill bygga en djuphamn i Lysekil. Om det blir verklighet innebär det att Sveriges försvar äventyras. Vi uppmanar försvarsministern att ta initiativ i frågan, skriver debattörerna Tomas Falk och Magnus Sederholm.

Sverige står ånyo inför dilemmat att kommunalt självstyre kan äventyra svensk säkerhet och försvarsförmåga. Jämfört med Karlshamn och ryska intressen (Gazprom) kan en kinesisk djuphavshamn i Lysekil få betydligt allvarligare konsekvenser. Vi har skrivit till ordföranden i riksdagens försvarsutskott, och vi vill uppmärksamma försvarsministern och deltagarna i Folk och Förvar den 14-16 januari på de risker vi ser.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Två bolag med kopplingar till den kinesiska staten och militärmakten sätter nu press på Lysekils kommun via lobbyister som i det längsta har mörkat ärendet. Huvudmålet för Kina är anläggandet av en djuphamn i kommunen, en "Central Hub" med kapacitet för megacontainers. Kinas ambitioner är helägda hamnar, varför orter med fungerande logistik och infrastruktur som Göteborgs hamn inte är aktuella. Erfarenheterna visar också tydligt att Kina bygger in sin militära flotta i anläggningarna.

Frånsett att resultatet skulle bli en hittills aldrig skådad ödeläggelse av Bohusläns natur (i strid med riksintressen) är vi som före detta sjöofficerare djupt oroade över de säkerhetsmässiga luckor som finns. Kinahamnen kommer att ligga bredvid Preemraff, Sveriges största raffinaderi, där stora bergrum tidigare var fyllda med råolja för att användas i ett krisläge, idag med låg fyllnadsgrad. På 70-talet försvarades inloppen till denna del av svenska kusten med "Spärrbataljon Lysekil" bestående av ett trippelbatteri och minspärrtroppar, men som en följd av den allmänna nedmonteringen av försvaret försvann försvarsförmågan helt i slutet på 90-talet och anläggningarna revs 2003. Idag är Bohuskusten oförsvarad, och närmaste förband finns i Karlskrona med många gångtimmar till Brofjorden. Fjärde Sjöstridsflottiljen har fortfarande dykutbildning inne i Gullmarsfjorden, men all övrig kapacitet har flyttats till östkusten.

Sverige saknar således alla former av marint försvar utmed större delen av västkusten, och särskilt Bohuslän. Landskapet ligger strategiskt i händelse av konflikt mellan stormakterna, porten till Östersjön. Mellan Lysekil och Skagen är det bara någon timmas gångtid med moderna stridsbåtar. Att kunna stänga av Skagerack är av vital betydelse i händelse av konflikt med Nato, där ju Norge lätt kan bli inblandad.

För att markera sin nya ambition - "att ta ett herravälde över haven" (Xi Jinping) har Kina har för första gången haft hårt bestyckade stridsfartyg i Östersjön, och tillsammans med Ryssland tränat ubåtsjakt (juli 2017).

I december presenterade försvarsberedningen sitt nya betänkande, där riskerna med en kinesisk-influerad hamn i Bohuslän aktualiseras: "För att kunna motstå ett angrepp är möjligheten att upprätthålla förbindelser västerut avgörande för Sverige" /. . . / "De svenska västliga förbindelserna är samtidigt viktiga för Finland i händelse av kris eller krig i vårt närområde". Parallellt med detta ska Sverige ta ställning till en ny förordning från EU - "Ett ramverk för granskning av utländska investeringar i EU", som bland annat syftar till att dessa inte ska hota säkerheten i medlemsstaterna. Frågan om det kommunala självstyret ligger mitt i dessa frågor, där vår försvarsminister och riksdagens försvarsutskott anser att lagstiftningen måste skärpas.

Karlshamns kommuns avtal med Gazprom kan dessutom ha varit olagligt. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, hänvisar till kommunallagens andra kapitel, första paragrafen och menar att kommunen i detta ärende inte hade rätt att fatta ett beslut på egen hand (Dagens Samhälle feb 2017).

Lysekils kommun har utsatts för hård tidspress från Kina och dess lobbyister. Redan i månadsskiftet januari-februari ska nästa beslut fattas, med en så kallad "förstudie" som grund. Denna förskönande omskrivning döljer bara ytterligare säljmaterial, inga utomstående och oberoende instanser har vidtalats.

Vi ber nu företrädare för landets försvar, och särskilt försvarsminister Peter Hultqvist, att snabbt ta ett initiativ i frågan. En ordentlig genomgång av en hamn ägd av Kina i Lysekil och dess säkerhetsmässiga risker för Sverige måste göras omgående.

tidigare örlogskapten i marinen

tidigare gästprofessor Peking och vpl. officer i marinen

Källa - 2018-01-13 20:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+