Köpenhamn med i slutvotering om EMA och 890 EU jobb

Senaste nyheterna om Nato

Köpenhamn med i slutvotering om EMA och 890 EU jobb Senaste nytt om Nato

Köpenhamn med i slutvotering om EMA och 890 EU jobb - Striden om EMA och 890 högatttraktiva EU-jobb blev lika spännande som en Agatha Christie-deckare.

Från början deltog nitton kandidatstäder, men redan när de 27 röstberättigade EU-ministrarna samlades i Bryssel på måndagseftermiddag drog sig tre kandidater ur.

Kroatiska Zagreb, maltesiska Valletta och irländska Dublin förklarade omedelbart att de inte längre var med i spelet om EMA.

När de 27 ministrarna gick till omröstning fick de göra var sin tre-i-topp-lista. Sveriges EU-minister Ann Linde placerade Stockholm i topp på sin lista. Köpenhamn hamnade i topp på den danska röstsedeln, Helsingfors högst uppe på den finländska. Och så vidare.

Strax före klockan 17 blev resultatet klart. Stockholm föll helt enligt förhandstipsen bort i första röstomgången. Franska Lille och slovakiska Bratislava slogs något överraskande ut.

Men tre förhandsfavoriter blev kvar till en andra och tredje röstomgång.

Köpenhamn anses ha sämst vinstchanser av de tre. Milano räknas som den främsta favoriten.

Bakom kulisserna i EU-högkvarteret har det förekommit en hel del fulspel. De länder som gett löften om att i de hemliga omröstningarna tänker lägga sin röst på en specifik kandidatstad har utlovats olika former av "gratifikationer".

Danmark har lovat EMA tjugo års fri hyra om EU-länderna beslutar sig för att placera myndigheten i Ørestad. Det kan låta som ett långtgående löfte, men har på olika sätt övertrumfats av andra europeiska storstäder.

Enligt Financial Times har den italienska regeringen gett rundhänta löften till Estland, Lettland och Litauen om att skapa en permanent italiensk närvaro i Baltikum. Men ett villkor för ett sådant fast italienskt Natokompani ska ha varit att de baltiska staterna först skulle rösta för Milano som nytt säte för EMA.

Källa - 2017-11-20 17:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+