Kungligheter, politiker och kändisar i läckan

Senaste nyheterna om Nato

Kungligheter, politiker och kändisar i läckan - Drottning Elizabeth II investerade via sin stiftelse 2005 cirka 60 miljoner kronor i en fond på Kajmanöarna, visar paradisläckan. Hennes innehav i skatteparadis är inte känt sedan tidigare. Fonden har bland annat investerat i bolaget Bright House. Det har kritiserats för att lura på låginkomsttagare hushållsprodukter på avbetalning med 99,9 procents ränta.

Drottningen behöver inte offentliggöra sin förmögenhet och inte betala skatt. Det gör hon dock av fri vilja.

Hennes stiftelse medger innehav på Kajmanöarna och två andra fonder i skatteparadis men säger sig inte ha dem av skatteskäl. Stiftelsen säger sig inte ha känt till investeringen i Bright House.

Bland politiska och kungliga högdjur märks drottning Noor av Jordaniens två stiftelser på Jersey, varav en äger hennes stora fastighet i Storbritannien.

Sam Kutesa, Ugandas utrikesminister och den tidigare ordföranden i FN:s generalförsamling, lät upprätta en stiftelse på Seychellerna för att förvalta hans förmögenhet. Brasiliens finansminister Henrique de Campos Meirelles skapade en stiftelse på Bermuda "för välgörenhetsändamål". Antanas Guoga, litauisk ledamot i EU-parlamentet och stormrik professionell pokerspelare, var en av två delägare i ett bolag på Isle of Man. Den andre delägaren ingick en rättslig uppgörelse i USA om bedrägeri.

Wesley Clark var tidigare demokratisk presidentkandidat i USA och Natos överbefälhavare i Europa. Han kan också titulera sig vd för ett online-casino med dotterbolag i skatteparadis.

Noor, Meirelles och Guoga hävdar att deras affärer är lagliga och rena. Kutesa säger sig aldrig ha använt stiftelsen och bett Appleby lägga ner dem för längesen. Clark har inte svarat.

Världens 16:e största företag, schweiziska råvaruhandelsbolaget Glencore, har utretts förr om en misstänkt mutaffär i samband med köpet av en koppargruva i Kongo-Kinshasa. Uppgifter i paradisläckan visar hur affären diskuterades på styrelsemöten och hur Glencore 2008 valde att anlita en israelisk gruvmagnat, Dan Gertler, omsusad av mutanklagelser, för att säkra affären. Det lyckades.

Alla inblandade förnekar några olagligheter.

Glencore är en av de största och långvarigaste kunderna hos juristbyrån Appleby, som mycket av paradisläckan kommer ifrån. I den finns otaliga dokument om Glencores upplägg i skatteparadis.

Läckan ger även en inblick i de superrikas extravaganser. Här finns uppgifter om det 126 meter långa lyxfartyg - och de ubåtar - som tillhör Paul Allen. Han är medgrundare till Microsoft och nummer 22 på magasinet Forbes lista över USA:s rikaste.

Juristbyrån Appleby hjälpte den ryske presidenten Vladimir Putins barndomsvänner, miljardärerna Arkadij och Boris Rotenberg, att köpa jetflygplan för mer än 150 miljoner kronor 2013. Året efter hamnade de på USA:s sanktionslista.

Både republikanska och demokratiska donatorer från USA rör sig i skatteparadisen. Här finns Randal Quarles, republikansk sympatisör och ansvarig vid USA:s centralbank Federal Reserve för tillsyn på Wall Street. Han kan i en komplicerad struktur länkas till en bank på Bermuda som misstänks ha använts för skatteflykt av amerikanska kontoinnehavare. Centralbanken säger att Quarles gjorde sig av med innehavet när han fick sin post.

Aktiefonder som kontrolleras av storgivaren till Demokratiska partiet George Soros anlitar Appleby för att sköta en mängd placeringar i skatteparadis.

Soros välgörenhetsorganisation är för övrigt en givare till journalistnätverket ICIJ, som har samordnat arbetet med paradisläckan.

Soros har inte svarat på frågor.

Källa - 2017-11-05 19:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+