Låna 35 miljarder kronor för försvaret

Senaste nyheterna om Nato

Låna 35 miljarder kronor för försvaret Senaste nytt om Nato

Låna 35 miljarder kronor för försvaret - Låna 35 miljarder kronor och upprusta försvaret.

Det föreslår Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker för M, i en artikel på DN Debatt.

Sverige behöver genomföra en snabb förstärkning av försvarsförmåga med ökade anslag eftersom försvarspolitiken förts på felaktiga grunder sedan 2004, eftersom man utgått från att Rysslands utveckling går i fredlig riktning, menar EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

Bakgrunden till att Sverige behöver stärka sitt försvar är ett upprustat Ryssland i kombination med osäkerhet kring Nato-samarbetet.

Ryssland har 300 000 soldater väster om Moskva och där finns även majoriteten av landets fler än 20 000 stridsvagnar. Korvetter med nukleär förmåga är utplacerade i Östersjön och i Kaliningrad finns Iskandermissiler.


Trump ger osäkerhet

Samtidigt skapar valet av Donald Trump som USA:s president frågetecken kring västligt försvarssamarbete.

- Valet av Donald Trump till president har skapat en osäkerhet om USA, den transatlantiska länken och Natos förmåga att vara en motkraft mot rysk aggression på olika nivåer. Vi står alla mer ensamma än tidigare men Sverige står ensammast. En fundamentalt ny säkerhetssituation kräver en ny försvars- och säkerhetspolitik, skriver Hökmark på DN Debatt.

Nu menar han att Sverige borde låna pengar för att öka försvarsanslaget - och främst borde resurserna satsas på att rusta upp Gotland.

- En engångsupplåning på 35 miljarder kronor påverkar inte de långsiktiga utgiftsramarna för försvaret men ger möjlighet att återföra till förbandsorganisationen samtliga befintliga exemplar av Stridsvagn 122 (Leopard), som är världens kanske bästa stridsvagn. Ett ökat antal av dessa kan placeras på Gotland, skriver Gunnar Hökmark.


"Köper oss tid"

Han skriver i sin debattartikel att just formen av en engångssumma säkerställer att förbandsverksamheten inte urholkas.

- Genom ett engångsanslag för materiel i denna form köper vi oss tid för att över en tioårsperiod gå upp till de nivåer vår omvärld kräver, skriver han.

Källa - 2016-11-19 01:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+