Löfven om brevet Det är det som gäller

Senaste nyheterna om Nato

Löfven om brevet Det är det som gäller Senaste nytt om Nato

Löfven om brevet Det är det som gäller - ANGERED. Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu för första gången de utkast till presidentbrev som Expressen i går kunde avslöja -och som senare den ansedda amerikanska tidningen Washington Post redogjorde för:

- Om det görs utkast till brev så är det just utkast.

Han försvarar samtidigt beslutet att sekretessbelägga brevet som skickades till Donald Trump:

- Det är en rätt vanlig hantering när vi har korrespondens mellan regeringar på det sättet, och mellan statschefer.

Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju när han besökte Angered utanför Göteborg på onsdagseftermiddagen.

Först ville han inte säga någonting om utkasten till brev till Hillary Clinton och Donald Trump som Expressen publicerade på nätet på tisdagseftermiddagen - och i onsdagens papperstidning:

- Det behöver jag överhuvudtaget inte kommentera. Det är som du säger, det är utkast. Det brev som jag har skickat till Donald Trump är ett annat. Om det görs utkast till brev så är det just utkast, svarade statsministern.


"Fråga de som skrev det"

Det faktum att utkasten till brev skiljer sig åt på flera punkter är andras ansvar, enligt Stefan Löfven. I utkastet till Clintonbrevet - som försetts med statsministerns logotyp - betonas särskilt jämställdheten i världen som en viktig samarbetsfråga. Men i utkastet till Trumpbrevet poängteras i stället Sveriges samarbete med Nato och olika säkerhetsutmaningar.

- Det ska du fråga de som har skrivit utkasten i så fall. Jag har skickat ett brev till Donald Trump och det är det som gäller.

Hur skiljer sig de här utkasten från det brev som du skickade till Donald Trump?

Hur ser du på att den amerikanska tidningen Washington Post också uppmärksammar detta i dag?

- Ja, det kan jag inte ha någon uppfattning om. Skriver de om det så är det deras rättighet att göra det. Jag har skrivit ett brev till Donald Trump och jag har haft ett telefonsamtal med Donald Trump. Vi ser fram emot ett bra samarbete mellan våra länder. Det kan gälla säkerhetsfrågor, näringslivsfrågor och andra frågor. Det är därifrån vi ska ta det nu.


Stefan Löfven försvarar sekretessen

Stora delar av innehållet i det brev som Stefan Löfven skickade till Donald Trump har belagts med sekretess och svartmaskerats innan det lämnats ut till medierna.

Inget märkligt, enligt statsministern.

- Det är en rätt vanlig hantering när vi har korrespondens mellan regeringar på det sättet, och mellan statschefer, hävdar han.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke är kritisk och hävdar att regeringen slentrianmässigt använder utrikessekretessen.

- Den används allt för ofta. Men regeringen förlorar bara på att hålla på så här. Offentliggör brevet som verkligen gick i väg. Om inte annat så för att undanröja de konspirationstankar som genast kommer, uppmanade han på tisdagen går.

Källa - 2016-11-30 17:29

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+