Löfven positiv till ökat försvarssamarbete inom EU

Senaste nyheterna om Nato

Löfven positiv till ökat försvarssamarbete inom EU - EU:s stats- och regeringschefer var på sommartoppmötet i Bryssel rörande eniga om att de måste fördjupa sitt militära samarbete, även Stefan Löfven vars entusiasm för ett europeiskt försvarsprojekt tidigare varit svalt.
- Det är viktigt att Sverige är en del av detta, sa statsministern.

BRYSSEL Högst upp på agendan för tvådagarsmötet, som inleddes på torsdagen, stod planerna på ökat militärt samarbete inom EU.

Det är ett tidigare tabulagt område för många EU-länder, som hittills både velat hålla sina säkerhetspolitiska överväganden för sig själva och sina försvarsindustrier borta från EU:s konkurrensregler. Försvaret är för många länder den kanske yttersta suveränitetssymbolen för en nation, och den lukrativa försvarsindustrin är också helt och hållet undantagen från EU:s handels- och upphandlingsregler.

Men det faktum att USA verkar överge Europa och flyttar både militärbaser och försvarsstrategiskt fokus österut har blivit en stor katalysator för att skapa en samordnad europeisk försvarsindustri. Angela Merkel har under våren öppet ifrågasatt om det går att lita på Donald Trumps USA och på Storbritannien, som lämnar unionen, när Europa ska försvaras.

För bara två veckor presenterade EU-kommissionen en stor plan för försvar och säkerhet, som bland annat innebär att EU skapar gemensamma, militära strukturer och mobiliseringsmöjligheter som påminner om försvarsalliansen Natos. Kommissionen påpekade att de transatlantiska relationerna var i omvandling, och att Europa måste ta större ansvar för sin egen säkerhet.

En annan bakgrund till försvarsplanerna är pengar. EU-länderna lägger årligen ut över 1,7 tusen miljarder kronor på sina försvar, och industrin sysselsätter direkt och indirekt omkring 1,5 miljoner människor i unionen. EU-kommissionen menar att mycket pengar används i onödan eftersom länderna tillverkar samma saker - det finns till exempel 16 olika typer av fregatter inom EU medan USA bara har en typ.

Inget EU-land har heller idag råd att ensamt lägga ut stora pengar på ny vapenteknik. Ett av förslagen som dryftades på Brysselmötet var därför en gemensam EU-försvarsfond med omkring 50 miljarder kronor i kassan årligen, som ska gå till forskning, teknikutveckling och gemensam upphandling av stora vapensystem.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Vi har velat väga vad som är för- och nackdelarna med detta. Men vi tycker sammantaget att vi ökar försvarsförmågan i EU (med planen). Det är viktigt och det är viktigt också för Sverige för vi är en del av detta, sa statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

Löfven sa att han inte oroade sig för att svensk försvarsindustri ska hamna i skymundan av större EU-länder när pengarna från fonden ska delas ut. Men han betonade noga att försvarssamarbetet ska vara mellanstatligt, alltså att varje EU-land själv bestämmer vad det vill bidra med.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade efter det första mötespasset att mötesdeltagarna enats om att inom tre månader ta fram en gemensam lista över åtaganden för försvarssamarbetet, och konkreta projekt att lägga fondpengar på.

God sämja och enighet alltså, på sommartoppmötet - det första mötet på länge som inte inramats av kris; eurokris, Greklandskris, brexitkris, förtroendekris och så vidare. Många ledare var också mycket nyfikna på EU-elitens "New Kid on the Block": Emmanuel Macron, som gjorde debut i toppmötessammanhang. Han gjorde succé.

Den franske presidenten togs emot som en härligt kall drink på en het dag - även Bryssel har drabbats av den tryckande värmeböljan på kontinenten, och temperaturen låg på torsdagseftermiddagen på omkring 35 grader i EU-huvudstaden. Macron var självsäker, uppenbart bekväm i sin nya presidentkostym och sedvanligt "eurofil" - han förespråkar djupare och bredare EU-samarbete, och skanderade "Europa! Europa!" på sina valmöten under presidentvalskampanjen - när han stegade in på mötet och berättade om sina visioner för EU.

EU-vänner hoppas att den nye franske presidenten detta nattsvarta brexit-år ska lyckas både kyla ner EU-kritiken som blossat upp över hela unionen och tillsammans med Europas mäktigaste kvinna Angela Merkel återuppliva samarbetet som behövs för att dra unionen framåt. Utan ett väloljat tysk-franskt lokomotiv händer inte mycket i EU, varken på försvarsområdet eller på något annat område.

Källa - 2017-06-22 19:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+