Löfven sätter partipolitik före Sveriges säkerhet

Senaste nyheterna om Nato

Löfven sätter partipolitik före Sveriges säkerhet Senaste nytt om Nato

Löfven sätter partipolitik före Sveriges säkerhet - Statsminister Stefan Löfven (S) är passiv i försvars- och säkerhetsfrågor och försvagar därmed Sveriges roll och möjligheter att påverka. Natodörren hålls stängd av "partipolitiska principskäl". Det menar moderatledaren Anna Kinberg Batra i ett frontalangrepp på Löfven.

- Det innebär att man avstår från möjligheten att kunna bygga säkerhet med andra och då sätter man partiets intressen framför landets. Vi behöver möjligheten som Natomedlemskapet kan ge, säger Kinberg Batra.

På torsdag deltar Löfven vid EU:s toppmöte i Bryssel tillsammans med EU:s övriga stats- och regeringschefer. På agendan står några av världens för närvarande värsta oroshärdar; slaget om Mosul och kriget i Syrien.

SvD träffar Moderatledaren i riksdagen för en intervju inför EU-ledarnas möte. Anna Kinberg Batra menar att S-MP-regeringens försvars- och säkerhetspolitik inte håller måttet. Och att Stefan Löfven inte ikläder sig det ledarskap som situationen kräver.

- Statsministern är för passiv, och när man inte uttalar någon ståndpunkt och visar ett tydligt ledarskap försvagas ytterst Sveriges roll och möjligheter att påverka i en tid som kräver desto mer, säger Kinberg Batra.

Vad anser du att Stefan Löfven bör göra?

- Det handlar om att driva på EU istället för att vänta på att EU ska ledas av andra. Sverige kan spela en mer aktiv roll inom EU-kretsen och vi skulle också behöva möjligheten som ett Natomedlemskap ger.

Nato är ett område där Kinberg Batra anser att Löfven och regeringen har misslyckats. Dörren är och förblir stängd och det är inget som gynnar Sverige.

- Jag är orolig att det försvagar Sverige att statsministern av omsorg om sitt parti, eller opinionsmätningar, håller dörren stängd till Nato, som är den struktur som finns och fungerar. Det försvagar Sverige om regeringen håller dörren till Nato stängd av partipolitiska skäl.

Varför försvagas Sverige av det?

- Hur man än vänder och vrider på det - trots fördjupat samarbete med Nato, trots praktiskt samarbete där svenska soldater och sjömän jobbar hop med Natokollegor i vardagen - så är det först vid fullt medlemskap som man kan lita på att den ömsesidiga förpliktelsen finns där i ett skarpt läge. Och är man inte medlem så finns den inte.

Vad innebär FN-resolutionen om att avveckla alla kärnvapen, som regeringen kommer att rösta ja till i generalförsamlingen, för möjligheterna att gå med i Nato?

- Jag tror att alla drömmer om en kärnvapenfri värld. Men det är samtidigt viktigt att debatten om Nato kan vara seriös och öppen och inte blockeras och kortslutas bakvägen. Man behöver ta reda på varför inga Natomedlemmar ställer upp på den här resolutionen.

Finns det en verklig risk för att möjligheten att söka medlemskap i Nato påverkas av att Sverige ställer sig bakom FN-resolutionen?

- Det är det som måste klaras ut.

Regeringen har nyligen öppnat för att återuppta en dialog med Ryssland på hög politisk nivå, och det är inget M-ledaren motsätter sig.

- Jag är inte motståndare till kontakt på ministernivå. Men frågan är vad man säger inom ramen för den kontakten. Den ryske utrikesministern Lavrov har varit ute i svenska medier och talat om vad Sverige borde göra och inte göra i förhållande till Nato, men det måste ju vi bestämma själva.

När det gäller sanktionsfrågan och "den fruktansvärda situationen i Aleppo och Rysslands agerande där" anser Kinberg Batra att regeringen skulle kunna driva på mer inom ramen för EU.

- Statsministern har inte varit tillräckligt tydlig om detta. Sverige skulle kunna ta en aktiv roll för att få fram sanktioner. Det finns olika uppfattningar inom EU och vi måste använda vårt medlemskap för att få fram bästa möjliga resultat på Europanivå.

Detsamma gäller enligt Moderatledaren regeringens hållning till den ryska gasjätten Gazproms nya ledning i Östersjön utanför Gotland. Här hade regeringen möjlighet att underteckna ett protestbrev till EU-kommissionen tillsammans med de baltiska länderna och andra EU-länder, men valde att inte göra det.

- Det är på Europanivå Nord Stream 2 måste påverkas och Sverige skulle kunna ta en mycket aktivare roll om Stefan Löfven visade ledarskap.

FN-resolutionen om "en kärnvapenfri värld" är det senaste steget i en process som inleddes med en konferens inom ramen för icke-spridningsavtalet, Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) 2010, och efter det gått vidare med olika initiativ.

Målet med den nu aktuella resolutionen är "en total eliminering" av alla kärnvapen. Enligt innehållet ska förhandlingar inledas i New York 2017 om ett framtida kärnvapenstopp.

Kärnvapenstaterna, även Natoländer med kärnvapen - USA, Storbritannien och Frankrike - har stått helt utanför arbetet och motsätter sig processen.

Källa - 2016-10-18 20:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+