Löfven vill inte reta den ryska björnen

Senaste nyheterna om Nato

Löfven vill inte reta den ryska björnen Senaste nytt om Nato

Löfven vill inte reta den ryska björnen - Ryssland flyttar fram kärnvapen till Östersjön. Nato skickar truppförstärkningar till ryska gränsen i Baltikum och Polen.

Ett nytt kallt krig är under uppsegling. Men i Sverige är regeringen och alliansen oense om hur hotet från Ryssland ska mötas.

Tre allianspartier plus SD kräver nu att regeringen kallar in försvarsberedningen.

Liberalerna vill gå snabbare fram: Sverige måste gå med i Nato och satsa mer pengar på försvaret - Nu! uppmanar försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).

Men statsminister Stefan Löfven manar till lugn. Den ryska björnen får inte retas i onödan.

I onsdags stävade två ryska korvetter av typen Bujan-M in i Östersjön. De är utrustade med kryssningsrobotar som kan bära kärnvapen mot mål i hela Västeuropa. Nyligen placerade Vladmir Putin ut en brigad Iskander-robotar i Kaliningrad - ett kärnvapenhot mot södra Sverige.

Natos svar lät inte vänta: USA sänder trupp till Nordnorge. Från Bryssel, där försvarsalliansens försvarsminister just nu möts, meddelas att ytterligare 4000 soldater från sexton Natoländer skickas till Baltikum och Polen, en förstärkning av den militära närvaron vid ryska gränsen.

Misstron mellan öst och väst är total.

Nyligen sade Putin upp ett nedrustningsavtal med USA som innebar att stormakterna skulle förstöra stora mängder plutonium av kärnvapenkvalitet. Samtidigt utvecklar både USA och Ryssland mindre kärnvapen, vilket riskerar att sänka tröskeln för att sätta in dem mot en fiende.

I Syrien är öst och väst på konfliktkurs. Putins skoningslösa bombning av Aleppo väcker avsky i Europa.

Samtidigt bedriver Ryssland ett intensivt cyberkrig och en desinformationskampanj mot flera västländer, däribland Sverige.

I Europa och USA anklagar man Ryssland för att ha dragit igång en kapprustning. Kriget mot Georgien 2009 och annekteringen av Krim från Ukraina 2014 tas till intäkt för att ryssarna har aggressiva avsikter.

Västvärlden bävar inför det det ryska hotet.

Men i Ryssland pumpar Putins propagandamaskin ut den motsatta bilden: Det är USA och Nato som hotar Ryssland genom att ständigt utvidga sin maktsfär.

I Vladimir Putins tankevärld har Ryssland något slags rätt att lägga sig i vilken väg de forna sovjetrepublikerna väljer. Ukrainas närmande till EU var ju ett skäl till att ryssarna drog i krig för två år sen.

I Sverige rasar nu debatten om hur det ryska hotet ska bemötas.

Ingen tror på allvar att Ryssland har några planer på att invadera Sverige. Däremot är ett tänkbart secenario att en rysk aggression mot Estland, Lettland eller Litauen trappas upp så att Sverige dras in i en väpnad konflikt.

Det finns "en reell risk för krig", varnar Allan Widman.

Liberalerna går i spetsen för allianspartierna som vill att vi rusta snabbare - och söka skydd i Nato.

Men regeringen säger nej. Gärna ett nära samarbete med både USA och Nato. Men fullt medlemskap vore en provokation mot Ryssland.

I en SVT-intervju säger statsministern: "Det är utan tvekan en ökad oro i världen. Men i den stunden är det nog så viktigt att fundera på hur man kan bidra till avspänning. "

Gå med i Nato vore att i onödan reta den ryska björnen.

Källa - 2016-10-27 20:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+