Löfvens krav på David Cameron efter brexit

Senaste nyheterna om Nato

Löfvens krav på David Cameron efter brexit - Nu samlas EU-ledarna i Bryssel för att diskutera följderna av brexit.

Stefan Löfven anlände till mötet med ett tydligt krav på Storbritanniens premiärminister David Cameron.

- Jag kommer fråga vad plan B är. Och jag kommer också att säga att det är bra om Storbritannien kan bestämma sig så snabbt som möjligt, säger statsministern.

Vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen kom statsminister Stefan Löfven till Europeiska rådets toppmöte med brexit högst på agendan.

När statsministern kort mötte svensk press inför mötet inledde han med att beklaga resultatet från torsdagens folkomröstning.

- Det är tråkigt, vi har behövt enighet och sammanhållning i EU. Men nu ska vi hantera det så pragmatiskt vi kan så att det blir bra för EU och bra för Storbritannien. Det har vi båda nytta av, säger Löfven.

Under tisdagens brexitdebatt i EU-parlamentet röt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ifrån mot brittiska Ukip-företrädare.

- Det är bra om vi på båda sidor lugnar ner oss lite grann och tänker efter hur vi kan göra det så att det blir bra. På EU-sidan kan vi också behöva lite tid att förbereda oss. Jag tycker samtidigt att Storbritannien har en skyldighet att snabbt redovisa vad det är de tänker med sitt utträde. Vi har inte hört någonting från leave-sidan ännu utan det är nästan som att man tror att det ska vara som förr förutom att man inte ska betala någon avgift. Det ska man ha klart för sig att så blir det inte, säger Stefan Löfven.


Löfven vill inte skälla på David Cameron

S-ledaren säger att han inte tänker skälla på Storbritanniens premiärminister David Cameron men skräder heller inte orden:

- Jag kommer fråga vad plan B är. Och jag kommer också att säga att det är bra om Storbritannien kan bestämma sig så snabbt som möjligt.

Löfven inledde dagen i riksdagens EU-nämnd där han meddelade att regeringen står bakom det utkast som formulerats inför mötet:

1 att beklaga men respektera utfallet och konstatera att EU:s fördrag och lagar fortfarande gäller i Storbritannien.

2 Att visa enighet i unionen för att bättre svara mot medborgarnas förväntningar.

3 Förhoppningar om att UK ska förbli en nära partner till EU på basis av avtal med Storbritannien som tredje land.

4 Att Storbritannien notifierar så snart som möjligt så att förhandlingar kan inledas.

Efter att det stått klart att Storbritannien ska lämna väcktes frågan om EU-avgiften eftersom Storbritannien är en av de största nettobetalarna.


Stefan Löfven om Storbritanniens

Men avgiften är inget som står på dagordningen under veckans toppmöte, enligt Löfven.

- För det första tar det lång tid när Storbritannien väl har bestämt sig och lämnat in sin ansökan med åtminstone två års förhandlingar. Under den tiden är Storbritannien med. Och sen kommer nya budgetförhandlingar och de kommer långt senare.

Mötet som inleddes sent på eftermiddagen avhandlar först de andra frågorna - bland annat migrationskrisen och EU:s avtal med Turkiet samt Nato-toppmötet i Warszawa nästa vecka. Först vid 20-tiden, i samband med kvällens middag, kommer frågan om brexit upp.

Sent under tisdagskvällen eller -natten väntas Stefan Löfven hålla presskonferens om vad som sagts på mötet.

Under onsdagen möts alla stats- och regeringschefer förutom Cameron för att diskutera frågan på ett mer informellt plan.

Källa - 2016-06-28 16:51

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+