Löfvens okända sorg Förlorat sin fosterbror

Senaste nyheterna om Nato

Löfvens okända sorg Förlorat sin fosterbror - Statsminister Stefan Löfven har förlorat sin fosterbror.

Två dagar efter midsommarafton tog cancern Roland Melander - på hans 60-årsdag.

-Det är inte lätt, det är det inte, säger Stefan Löfven, 59, till Expressen under ett besök på cancerkliniken vid universitetssjukhuset i Umeå.

Stefan Löfven, då ett och ett halvt år gammal, kröp fortfarande på alla fyra när de möttes första gången.

Hos fosterföräldrarna Iris och Ture Melander hemma i Sunnersta fanns redan de biologiska barnen Mona, 5, och Roland, 2.

Men Stefan Löfven var ett välkommet barn.

- Det var bra, då hade man någon att vara jävlig med, skämtade fosterbrodern Roland i boken "Humlan som flyger - berättelsen om Stefan Löfven", som släpptes sommaren 2013.

I alla år har de hållit kontakten och umgåtts - även om de haft begränsat med tid de senaste åren.

I en stor intervju för Expressen 2013, inför valet året därpå, konstaterade Stefan Löfven att han egentligen ville ha mer tid för att umgås med släkt och vänner.

- Jag har ju en fosterbror och en fostersyster som jag också har kontakt med. Och mamma, naturligtvis. Och alla gamla vänner där uppe i Örnsköldsvik. De kontakterna är väldigt viktiga för mig. Men man vill ju alltid ha mer tid.


Bröderna fick drygt 58 år tillsammans

I somras, två dagar efter midsommarafton, dog Roland Melander - på sin egen 60-årsdag.

Ett tungt besked för Stefan Löfven, som då var fullt upptagen med att analysera konsekvenserna av britternas beslut att lämna EU.

På Stefan Löfvens initiativ genomförde han och flera medarbetare i fredags ett besök på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där träffade statsministern både patienter och tidigare cancersjuka, läkare och sköterskor.

Expressen mötte Stefan Löfven efter de känslosamma mötena, och han väljer då själv att berätta att brodern gått bort i just cancer.

Hur var det att följa din bror i den här sjukdomen?

- Cancer är en väldigt svår sjukdom, och det är inte lätt, det är det inte. Men det är också så att det är allt fler som klarar cancern. Jag träffade precis en kvinna som fick sitt besked för 17 år sedan. Vi måste tänka på den delen också.

I dödsannonsen tar Roland Melanders hustru och barn farväl - men också Stefan Löfven och hans hustru Ulla Löfven. De gör det med texten:

De anhöriga uppmanar samtidigt läsarna att tänka på Cancerforskningsfonden i Norrland.

Roland Melander begravdes i Boteå kyrka i Sollefteå kommun den 8 juli i år. Bara några timmar senare tvingades statsministern flyga till Polens huvudstad Warszawa för att delta vid Natos toppmöte.

För Stefan Löfven och regeringen är cancervården i dag en prioriterad fråga, och flera stora satsningar har presenterats. Väntetiderna till cancervården måste kortas, enligt regeringen.

Under åren 2015-18 har regeringen avsatt totalt två miljarder kronor som ska göra cancervården bättre, korta väntetiderna och göra vården mer jämlik.

- Det är viktigt att vi tillför resurser - att vi kan organisera vården på ett sådant sätt att alla får del av den. Oavsett vem du är eller var du bor i landet så ska du ha likvärdig vård. Du ska ha den bästa möjliga, och det ska gå så snabbt som möjligt. Här får man inte förspilla en dag i onödan, konstaterar Stefan Löfven, och fortsätter:

- Vi tillför därför två miljarder kronor till cancervården och satsar på standardiserade vårdformer. Beskedet ska komma så snabbt som möjligt och behandlingen ska gå så snabbt som möjligt.

På cancercentrum i Umeå finns cancervårdens spetskompetens i den norra sjukvårdsregionen.

"Vi behandlar patienter med onkologiska och hematologiska sjukdomar i både sluten och öppen vård och erbjuder specialiserad sjukvård i hemmet samt cancerrehabilitering. Vi har också en avdelning för strålbehandling och en forskningsenhet", står det på Cancercentrums hemsida.


60 000 drabbade i fjol

- Det var ett mycket intressant besök, konstaterade Stefan Löfven efteråt, när han höll tal inför några hundra partikamrater i Umeå kulturhus.

-Vi har stora möjligheter att förbättra sjukvården. Man ska inte behöva vänta en enda dag i onödan om man drabbas av cancer.

Är du själv rädd för att drabbas?

-Nej, jag går inte omkring och tänker på det. Men jag är väl medveten om att jag kan göra det. I och med att vi lever allt längre så är det fler som kommer att kunna drabbas.

Under 2015 drabbades över 60 000 svenskar av cancer. Sedan 1970-talet har antalet fördubblats, enligt en rapport från Cancerfonden.

Källa - 2016-11-20 09:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+