M vill ha extramiljarder till försvaret

Senaste nyheterna om Nato

M vill ha extramiljarder till försvaret - Moderaterna vill skjuta till mer pengar till försvaret. Sammanlagt handlar det om ytterligare 8,5 miljarder kronor de närmaste åren.

I en debattartikel i Dagens Nyheter efterlyser partiledaren Anna Kinberg Batra och tre andra företrädare för M en rejäl satsning på försvaret.

- Det är uppenbart att det svenska försvaret behöver en förstärkning när det händer så pass stora och allvarliga saker i vår omvärld, säger Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson och en av artikelförfattarna, till TT.

M vill nu att en ny försvarsberedning ska tillkallas så fort som möjligt.

Den förra försvarsuppgörelsen ingicks för ungefär 1,5 år sedan och innebar en höjning av försvarsanslagen med 10,2 miljarder kronor under perioden 2016-2020. M vill att anslagen höjs med 500 miljoner kronor i år, två miljarder nästa år och tre miljarder 2019 och 2020. Det betyder en höjning av försvarsanslagen med 8,5 miljarder kronor under den nuvarande inriktningsperioden.

- Jag tror inte att någon hade kunnat föreställa sig vad som skulle hända både i Europa och i övriga världen sedan den förra uppgörelsen ingicks. Det finns skäl nu att markera att det svenska försvaret måste klara av sina uppgifter, säger Ulf Kristersson.

Medan tonläget i debatten om Försvarsmaktens budget skruvats upp de senaste månaderna har de övriga borgerliga partierna, och Sverigedemokraterna, klargjort att de vill ha många fler försvarsmiljarder. M har däremot varit mer tystlåtet men släpper nu alltså sitt förslag. Möjligen kommer det nu för att den försvars- och säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar inleds i Sälen på söndag.

Förutom ökade anslag till försvaret lyfter M fram två andra områden som är prioriterade. Det handlar om att stärka samhällets krisberedskap och att inleda arbetet för ett svenskt medlemskap i Nato.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-05 22:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+