Många frågetecken kring Rumänien i EU

Senaste nyheterna om Nato

Många frågetecken kring Rumänien i EU - Båda ambition och realism utlovas av Rumänien inför landets kommande halvår som ordförandeland i EU.

Kritikerna tvivlar.

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonferens med Rumäniens premiärminister Viorica Dancila på onsdagen bjöds på sedvanligt beröm.

- Vi har haft en väldigt fruktbar arbetslunch och förstått att den rumänska regeringen är väldigt väl förberedd för ordförandeskapet. Vi är på samma våglängd, sade Juncker.

- Vi har lyssnat noga på kommissionens åsikter. Vi vill ha ett väldigt ambitiöst, men också realistiskt ordförandeskap, sade Dancila.

Frågetecknen är dock många inför ordförandeskapets början den 1 januari. Rumänien har aldrig varit ordförandeland tidigare och bland många tjänstemän och politiker i både Bryssel och runt om i EU råder starkt tvivel om den nuvarande regeringens kapacitet.

EU-parlamentet har under hösten skarpt kritiserat korruption, polisvåld och regler för oberoende organisationer.

- Jag tvivlar på hur det här ska gå, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) i november.

Premiärminister Dancila skakar dock av sig kritiken mot att den socialdemokratiska regeringen i Bukarest är på väg i samma riktning som de konservativa regeringarna i Budapest och Warszawa.

- Rättsstatens regler följs i Rumänien. Man kan inte jämföra med Ungern och Polen. Situationen är helt annorlunda, bedyrar Dancila.

Samtidigt hänger regeringen löst. Sedan fyra parlamentsledamöter i tisdags bytt parti har den nuvarande koalitionen inte längre majoritet i underhuset.

Men också det skakar premiärministern av sig.

- Vi har stöd totalt sett i båda kamrarna och jag är inte orolig för en misstroendeomröstning, säger Rumäniens premiärminister i Bryssel.

Rumänien ligger i sydöstra Europa, är till ytan ungefär lika stort som Norrland och gränsar till Moldavien i nordost, Ukraina i nord och öst, Ungern och Serbien i väst samt Bulgarien i söder. Landet är EU:s sjunde största sett till folkmängden, med 19,5 miljoner invånare, varav runt två miljoner i huvudstaden Bukarest.

President sedan december 2014 är Klaus Iohannis (född 1959), formellt oberoende men invald som ledare för liberalkonservativa PNL.

Premiärminister sedan januari 2018 är Viorica Dancila (född 1963), som leder en koalition mellan socialdemokratiska PSD och liberala Alde.

Efter en lång tid under Osmanska riket blev det moderna Rumänien självständigt 1877. Efter att ha deltagit i andra världskriget på tysk sida blev landet en kommunistisk folkrepublik, från 1965-89 styrd av diktatorn Nicolae Ceausescu.

Rumänien blev medlem i Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007. Landet är dock varken med i eurosamarbetet eller Schengenområdet.

Källa - 2018-12-05 15:32

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+