Många frågor till Pence i Bryssel

Senaste nyheterna om Nato

Många frågor till Pence i Bryssel Senaste nytt om Nato

Många frågor till Pence i Bryssel - Pence anlände till Bryssel sent i går kväll, redo för en heldag av tunga möten i Europas organisationshuvudstad nummer ett.

Först avverkas i tur och ordning EU:s utrikeschef Federica Mogherini, permanente rådsordföranden Donald Tusk och kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker inne i centrum. I eftermiddag går sedan färden ut till Nato-högkvarteret i nordost där generalsekreterare Jens Stoltenberg väntar.

Kring Nato-delen av mötet råder ingen större spänning eftersom försvarsminister James Mattis redan varit på besök hos alliansen, i förra veckan.

EU-delen är desto mer intressant - inte minst efter de uttalanden som gjorts av Donald Trump själv, samt av Ted Malloch, flitigt utpekad som tänkbar ny amerikansk ambassadör hos EU.

- Jag tror att andra kommer att lämna EU, sade Trump om Storbritannien i en tidningsintervju strax före tillträdet.

Malloch har i sin tur talat om att eurozonen kan kollapsa inom 12-18 månader och att han gärna ser att EU går i graven precis som Sovjetunionen.

"De här uttalandena visar tydligt herr Mallochs fientlighet inte bara mot EU som sådant utan också mot våra gemensamma värderingar och principer", löd reaktionen från exempelvis den socialdemokratiska partigruppen i ett brev efteråt till Tusk, Juncker och Mogherini, med krav på att inte acceptera Malloch - om han skulle föras fram.

Mogherini, som besökte USA för en och en halv vecka sedan, försöker ändå tona ned gnisslandet.

- Det var en väldigt bra stämning. Alla mina möten var utmärkta, sade utrikeschefen i en intervju med belgiska tidningen Le Soir i förra veckan, där hon mer ville betona att förhållandet nu är annorlunda, snarare än problematiskt.

- Å ena sidan går det absolut inte att tvivla på vänskapen mellan européer och amerikaner. Den är solid och fortsätter vara det. Företag, investeringar, kultur - allt sådant förenar oss. Men vi går samtidigt in i en mer pragmatisk period, mindre automatisk. Under de senaste åren har det varit ett naturligt partnerskap. Det har varit naturligt för oss att omedelbart vända oss mot Washington. Nu blir det en fas av mera fall till fall, ärende för ärende, sade Mogherini till Le Soir.

Storbritanniens premiärminister Theresa May är fortfarande den enda stats- eller regeringschef från EU som hunnit träffa Donald Trump efter hans tillträde som president i USA.

Flera möten på hög ministernivå inträffade i förra veckan då utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister James Mattis och vicepresident Mike Pence alla var på plats i Europa. Pence avslutar i dag med en rad möten i Bryssel.

Trump själv väntas till Europa först i slutet av maj då G7-länderna håller toppmöte i Taormina på Sicilien den 26-27 maj. I samma veva - preliminärt den 25 maj - väntas Trump träffa Natos stats- och regeringschefer i Bryssel.

Källa - 2017-02-20 06:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+