Med Bolton vid sin sida riskerar Trump upprepa misstagen

Senaste nyheterna om Nato

Med Bolton vid sin sida riskerar Trump upprepa misstagen - Donald Trump tror att ett krig mot Iran skulle bli kortvarigt. Det påminner oroande mycket om tongångarna inför Irakkriget 2003, som visade sig bli mycket långt. Då som nu spelar John Bolton en nyckelroll.

Historien upprepar sig alltid sägs det och om alla varningsklockor ännu inte har ringt kring USA:s Iranstrategi, så borde de göra det nu.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I onsdags intervjuades nämligen president Donald Trump av Fox Business Network och sade då visserligen att han inte ville ha ett krig med Iran, men om det ändå blev det så skulle det inte bli särskilt långvarigt.

Spola snabbt tillbaka drygt 16 år i tiden till 2003 och tiden före invasionen mot Irak. Då argumenterade president George W Bush för att det var nödvändigt med ett kort krig för att stoppa Iraks massförstörelsevapen. Det spelade ingen roll att FN:s inspektörer hävdade att Irak uppfyllde sina åtaganden.

Som vi vet blev kriget allt annat än kort. Hundratusentals amerikanska soldater utkämpade ett långvarigt krig. Nära 10 000 av dem dödades eller skadades.

Världen i dag är annorlunda och att göra slut på de långvariga krigen var ett av Donald Trumps vallöften. Ändå låter han nu som president George W Bush gjorde inför Irakkriget. Den gemensamma nämnaren mellan då och nu är John Bolton, Trumps nationella säkerhetsrådgivare.

Håret må ha grånat, men i övrigt är han sig lik. Mustasch, glasögon, samma sidbena - och till och med åsikterna är desamma.

2001 blev John Bolton biträdande utrikesminister med ansvar för internationell vapenkontroll. Från första stund drev han tesen att Irak hade stora hemliga lager av biologiska vapen. Det utgjorde sedan ett av de tyngsta argumenten för att gå till attack mot Irak. Problemet var bara att det inte var sant.

Tillsammans med vicepresident Dick Cheney drev Bolton linjen att USA efter att ha besegrat Irak även skulle ge sig på Iran. Detta för att stoppa landets förmodade kärnvapenprogram. Han avfärdade Internationella atomenergiorganet IAEA:s slutsats om att det saknades bevis för detta som "omöjligt att tro på".

2004 överlämnade Bolton satellitfoton till IAEA som påstods visa platser där Iran simulerade kärnvapentester. Efter inspektioner kunde IAEA konstatera att det inte stämde. Därefter blev han FN-ambassadör, men genom åren har han fortsatt att propagera för att enda sättet att "stoppa en iransk bomb är att bomba Iran".

Boltons agiterande har gjort det lätt att se igenom USA:s strategi. Det menar Irans utrikesminister Javad Zarif som i veckan twittrade om att USA följer den strategi som John Bolton beskrev i tidskriften National Review 2017. Riv upp Iranavtalet, återinför hårda sanktioner, konfrontera Iran och håll öppet för dialog med Iran, men bara retoriskt.

Wanna know why those with proven record of detesting diplomacy are suddenly interested in talks?
Just read… https://t. co/zt3RZrQurC

Detta dubbelspel och USA:s rätt svaga bevis för Irans inblandning i attentat mot oljetankrar och nedskjutningar av drönare över internationellt vatten oroar både USA:s allierade och andra.

I onsdags förklarade exempelvis Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed Al-Nahyan att inget land kan hållas ansvarigt för tankerattackerna kring Hormuzsundet. Han efterlyste "klara och övertygande bevis", trots att USA från första stund pekat ut Iran som skyldigt och presenterat bilder som skulle visa det.

Samma dag rapporterade CNN också om att Natolandet Frankrike inte kommer att delta i någon anti-iransk koalition och att man inte ser några tecken på att USA verkligen är intresserat av en dialog med Iran.

Ännu ett bakslag kom i veckan när John Bolton besökte Jerusalem för att tillsammans med Israel försöka övertala Ryssland om att bryta banden med Iran och hjälpa till att få bort de iranska trupperna från Syrien.

Det gick inte alls. I stället deklarerade Nikolaj Patrusjev från president Vladimir Putins säkerhetsråd, att Iran är och förblir Rysslands allierade.

Dessutom förklarade Patrusjev att drönaren som USA hävdat att Iran sköt ned över internationellt vatten i förra veckan, i själva verket befann sig i iranskt luftrum. Precis som Iran hela tiden sagt. Detta enligt information som Patrusjev fått från ryska försvarsministeriet.

När den amerikanska armén i början av året presenterade sin stora studie om Irakkriget skrev dess högsta general Mark Milley i förordet att: "Vi har en professionell och moralisk skyldighet att lära oss relevanta läxor av det förflutna. "

En av de viktigaste lärdomarna han nämner är löftet om ett kort krig ofta är svårt att leva upp till. Vill det sig illa är det något som Donald Trump bittert kan komma att lära sig.

Tf

Källa - 2019-06-27 20:09

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+