Miljoner väljare utsatta för falska nyheter

Senaste nyheterna om Nato

Miljoner väljare utsatta för falska nyheter - Stora ansträngningar för att stoppa desinformationen via sociala nätverk har inte fungerat. Miljoner väljare har utsatts för desinformation, förvanskade fakta och polariserande överdrifter inför EU-valet.

Väljare i EU:s 28 länder som försökte orientera sig inför valet via sociala nätverk som Facebook och Twitter löpte risk att bli serverade överdrifter och falska "nyheter". Det visar flera granskningar.

I Tyskland användes tusentals konton på Twitter för att sprida och retweeta information som skulle gynna det högerextrema AFD, Alternativ för Tyskland, rapporterade det tyska public service-bolaget ARD i torsdags.

Enligt det politiska gräsrotsnätverket Avaaz spreds desinformation från ett stort antal Facebook-sidor som uppskattningsvis nådde flera hundra miljoner väljare i bland andra Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien.

Och i exempelvis Italien utsattes väljare för meddelandet att den ungersk-amerikanska miljardären George Soros försökte manipulera resultatet från valet till EU-parlamentet, enligt Politico.

Desinformationskampanjerna spreds trots stora ansträngningar på olika håll inom EU och hos sociala nätverk som Facebook och Twitter att bekämpa och begränsa mängden "fake news" inför valet.

- Den mesta desinformationen bygger på fakta som sedan manipuleras för att komma till en annan slutsats, säger Mikael Tofvesson på svenska Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap, MSB, till Politico.

I MSB:s uppgifter ingår att säkra korrekt information till medborgarna.

Inför valet öppnade Facebook i april i år ett center i Dublin med 40-talet anställda vars uppgift var att jaga falska nyheter på nätverket. Olika organ inom både EU och Nato har de senaste åren kraftsamlat för att övervaka och bekämpa påhittade nyheter och förvrängda fakta.

Desinformation florerar alltid på internet, men tenderar att explodera i omfattning strax före val. Även Sverige har utsatts för flera desinformationskampanjer under 2018 och 2019, enligt experter.

- Vi kommer att få se mer och mer av det här, sade chefen för den estniska underrättelsetjänsten, Mikk Marran, till SvD i augusti i fjol.

Flera experter pekar ut Ryssland som en tongivande ursprungskälla, men exakt vilka aktörer som står bakom kampanjerna är svårt att slå fast. Och trots stora ansträngningar för att mota vågen av falska nyheter så konstaterar EU-kommissionären för säkerhet, Julian King, att det inte har räckt.

- Det är fortfarande mycket vi behöver. Vi behöver se mer ansträngningar om fejkade konton och "bots" (automatiserade konton som sänder ut desinformation, reds anm), vi behöver mer av rättelser. Och vi måste också vara medvetna om att de som försöker påverka lär sig, ändrar och utvecklar sina taktiker, säger King till Politico.

Fejkade nyheter exploderade i omfattning inför det amerikanska presidentvalet 2016. Den särskilda åklagaren Robert Muellers rapport har visat att en stor del av den desinformationen orkestrerades från Ryssland.

Även i den brittiska folkomröstningen om brexit tidigare samma år spreds inkorrekta uppgifter. Därefter har väljare i bland annat valet i Indien nyligen såväl som i Tyskland och Brasilien utsatts för stora mängder falska nyheter, har granskningar visat.

Tf

Källa - 2019-05-26 16:46

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+