Mordet i Ankara kastar skugga över möte

Senaste nyheterna om Nato

Mordet i Ankara kastar skugga över möte Senaste nytt om Nato

Mordet i Ankara kastar skugga över möte - MOSKVA. Mordet på den ryska ambassadören i Turkiet chockar Ryssland när de två ländernas utrikesministrar möts i Moskva.

Från ryskt håll beskyller man sabotörer för mordet - i de mest extrema fallen Nato och väst.

- De är rädda för den alliansen. Det är en motviktigt till Europeiska unionen och Nato, säger "ryske Trump", den ultranationalistiske partiledaren Vladimir Zjirinovskij.

När Ryssland och Turkiets utrikesministrar nu träffas i Moskva, på tisdagen, kastar mordet på den ryska ambassadören till Ankara djup skugga över mötet.

Tv-bilder från det första samtalet mellan Sergej Lavrov och Mevlüt Cavusoglu visar just det fokus kring dödandet av Andrej Karlov som man kunde vänta sig.

- Vi är tacksamma gentemot våra turkiska kolleger för den omedelbara reaktionen på detta barbariska brott och för deras kondoleanser, sa den ryske utrikesministern efteråt enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

- Det är nu nödvändigt att så snabbt som möjligt etablera alla omständigheter kring hur denna terroristhandling organiserades och begicks.


Vill visa enighet

Både Ryssland och Turkiet framhåller att mordet inte får skada deras förhållande. De två lyckades lappa ihop relationen i somras efter ett längre gräl, sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid gränsen till Syrien.

Trots detta finns det många i Turkiet som stöder rebellerna i Syrien och som därför avskyr Ryssland och landets flygbombningar mot rebellområden. Den unga mannen som på film syns skjuta ryska ambassadören ropar samtidigt hänvisningar till Aleppo där Ryssland bedrivit en särskilt förödande bombkampanj.


Pekar ut väst

Överlag är det i Ryssland islamistiska grupper som misstänks ligga bakom dådet. De mer extrema, som ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij, antyder däremot kopplingar till väst och specifikt Storbritannien som enligt honom vill splittra ryskt-turkiskt samarbete.

- De är rädda för den alliansen. Det är en motviktigt till Europeiska unionen och Nato, säger Zjirinovskij som leder partiet LDPR.

En del bedömare har dragit slutsatsen att förhållandet mellan Turkiet och Ryssland är bräckligt, särskilt i fråga om Syrien, och att mordet på ambassadören riskerar att slå det i spillror. Men båda länderna har både politiska och ekonomiska intressen av att stärka sin vänskap.

Mötet i Moskva, där även Iran närvarar, ska handla om Syrien. När USA just nu är helt ute ur bilden tills det att Donald Trump kliver in som ny president är det ett guldläge för Ryssland att stärka sina förhållanden och därmed sitt världspolitiska inflytande.

Källa - 2016-12-20 18:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+