MP topparna bryter partilinjen om Nato

Senaste nyheterna om Nato

MP topparna bryter partilinjen om Nato Senaste nytt om Nato

MP topparna bryter partilinjen om Nato - Sveriges värdlandsavtal med Nato skapar splittringar i Miljöpartiet.

Nu meddelar fyra tunga MP-företrädare på DN Debatt att man kommer frångå partilinjen när riksdagen röstar i frågan på onsdagen.

"I politik får inte alla precis som man vill, men man jobbar tillsammans med respekt för fattade beslut", svarar partiets gruppledare Maria Ferm.

Värdlandsavtalet mellan Nato och Sverige, som innebär tätare band med militärunionen, undertecknades redan 2014. Men innan det träder i kraft krävs ett riksdagsbeslut.

När omröstningen sker på onsdagen är Vänsterpartiet de enda som motsätter sig avtalet.

Nu meddelar även fyra tunga miljöpartistiska riksdagsledamöter på DN Debatt att man kommer att gå emot den egna partilinjen och rösta emot att värdlandsavtalet träder i kraft.


Vill att avtalet återkallas

Bakom debattartikeln står Jabar Amin, Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter. Kvartetten skriver:

"Vi fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter kommer att ta vårt ansvar genom att i första hand yrka bifall på vår motion om att värdlandsavtalet återkallas. I andra hand kommer vi att rösta för att avtalet vilandeförklaras under ett år. "

Essensen i värdlandsavtalet är att det ska bli lättare för Sverige att ge och ta emot stöd. Det förenklar också proceduren för att Sverige ska stå värd för militära övningar där militärunionen deltar.


Ferm: Alla får inte som de vill

Riksdagsledamöterna motiverar sitt beslut genom att man bland annat inte vill löpa risk för att Natos kärnvapen finns på svenskt territorium.

Man menar samtidigt att ytterligare närmande till Nato urholkar trovärdigheten för den svenska alliansfriheten.

I en skriftlig kommentar till DN slår Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm fast partiets ställning.

"Vi förutsätter att alla Miljöpartiets riksdagsledamöter står upp solidariskt för de beslut vi gemensamt har tagit i riksdagsgruppen. I politik får inte alla precis som man vill, men man jobbar tillsammans med respekt för fattade beslut", skriver Ferm.


MP redo att ta ansvar

Hon skriver vidare:

"Vi är en del av regeringen, vi är beredda att också fatta svåra beslut och vägvalet att vara med och ta ansvar i regering är djupt förankrat i partiet. "

Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som har meddelat att man kommer att motsätta sig värdlandsavtalet. Tidigare har även Sverigedemokraterna drivit den linjen, innan SD tidigare i veckan beslutade att skifta från V:s linje.

Källa - 2016-05-25 07:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+