MPs tid vid makten strider och uppror

Senaste nyheterna om Nato

MPs tid vid makten strider och uppror - Skandalerna kantade Miljöparitets första mandatperiod som regeringsparti. Partiledningen har under åren fått hård intern kritik för hur man hanterat personstrider och avslöjanden. Här är de sex mest uppmärksammade fallen.

Riksdagsgruppen under den förra mandatperioden var sårig efter år av upproriska ledamöter, som under perioder inte ens var med på gruppmötena i riksdagen. Jabar Amin, Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter skapade huvudvärk för partiledningen och hemsökte språkrören och gruppledaren i deras drömmar.

2016 röstade de fyra emot sitt parti kring värdlandsavtalet med Nato. Flera petades från utskottsposter i riksdagen. De fyra gick ofta på tvärs emot ledningen i medierna. Många inom partiet upprördes av att de inte solidariskt ställde upp på de svåra kompromisser partiet gjort i stället för att följa sitt samvete.

Jabar Amin var även inblandad i en infekterad strid i Västerbotten. Efter vad som beskrivs som tjugo års interna bråk - varav de senaste tio varit mest akuta - fick partistyrelseledamoten Max Troendlé ta nattåget upp och ta över de lokala styrelserna i Västerbotten och Umeå.

"Det finns bråk på fler ställen i vårt parti, det är inget onaturligt", sa Jabar Amin, riksdagsledamot från Västerbotten.

"Det är ett gäng män som vill ha pengar och makt som styr, de skyr inga medel", kontrade avhopparen MP-politiken Ellika Nordström.

I Botkyrka avslöjade Uppdrag granskning inför valet att en lokal miljöpartist erbjudit Moderaterna 3 000 röster från församlingen mot ett bygglov för en ny moské.

- Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att "vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens". Då gör människorna det, sa MP-politikern till moderaterna.

Miljöpartisten själv hävdade att det rörde sig om ett missförstånd: "Det är under all kritik. Så bedriver man inte politik", sa han.

Men han fick lämna alla sina uppdrag och uteslöts snabbt ur det krisande partiet.

- Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska beteende, sa partisekreteraren Amanda Lind.

I februari i år startade tre avhoppade riksdagsledamöter, Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt, samt en EU-parlamentariker, Max Andersson, ett utbrytarparti, Vändpunkt. Partiet ser sig som mer radikalt än Miljöpartiet och vill stå för en mer omfattande systemkritik av samhället.

Tanken är att kunna ta väljare från Miljöpartiet som lutar åt vänster och som inte gillar samarbetet med Socialdemokraterna. Än så länge har det gått trögt.

MP:s utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar anklagade i ett Facebookinlägg en partikamrat för olämpliga kontakter med Ryssland och sa att "hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig". Hon blev av med uppdrag och skrev att hon "blivit utlovad att bli krossad av partiet"

En annan riksdagsman blev politisk vilde, efter anklagelser om sexuella närmanden samt vad som beskrevs som märkligt agerande mot en kollegas bebis på en Pizza Hut-restaurang.

Bilder på bostadsminister Mehmet Kaplan ihop med extrema turknationalister tvingade bort honom från ministerposten. Samma månad försvann även partistyrelsekandidaten Yasri Khan efter att det uppmärksammats att han vägrar att ta kvinnor i hand, i enlighet med hans syn på sin religion. De båda skandalerna påverkade Miljöpartiet mycket negativt och skapade en spiral som sedan ledde fram till att Åsa Romson fick sluta.

I början av året kom nyheten att Mehmet Kaplan lämnat Miljöpartiet.

Tf

Källa - 2019-05-03 14:55

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+