Nato och EU knyts närmare ihop

Senaste nyheterna om Nato

Nato och EU knyts närmare ihop - I samband med fredagens Nato-toppmöte i Warszawa undertecknade generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker en deklaration om utökat samarbete mot hybridhot och människosmuggling.

Exakt vad som ska göras återstår att reda ut, även om förhoppningen åtminstone är att informationen ska flyta bättre mellan de två unionerna.

- I dessa nya förhållanden kräver våra medborgare bättre säkerhet. Det är vårt demokratiska ansvar som ledare att förse dem med det, sade Tusk - EU:s permanente rådsordförande - på sin presskonferens efter undertecknandet.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar den samsyn som EU och Nato har på Ryssland.

- Det är viktigt att EU och Nato håller ihop och att vi har en enighet i synen på Ryssland och att vi också håller fast vid folkrättens principer och den säkerhetsordning vi vill ha, säger Hultqvist, som också är på plats i Warszawa.

Han ser dock inte EU:s utökade samarbete som någon extra anledning för Sverige att gå med även i Nato.

- Att förändra den säkerhetspolitiska doktrinen ändrar ju hela det militärstrategiska läget och i sin tur kan det då resultera i åtgärder av olika slag som inte långsiktigt gagnar stabiliteten, säger Hultqvist som tycker att det räcker gott och väl med de försvarssamarbeten som Sverige håller på att utveckla med Finland men också flera Nato-länder som Polen, Danmark, Storbritannien och USA.

- Vi bygger på det sättet ett säkerhetsnätverk och det går alldeles utmärkt att göra även som militärt alliansfri stat, anser försvarsministern i Warszawa.

Warszawa, TT:s korrespondent

Källa - 2016-07-08 20:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+