Nato hoppas rädda avtal mellan USA och Ryssland

Senaste nyheterna om Nato

Nato hoppas rädda avtal mellan USA och Ryssland Senaste nytt om Nato

Nato hoppas rädda avtal mellan USA och Ryssland - Nato har inte gett upp hoppet om att kunna rädda INF-avtalet om medeldistansrobotar mellan USA och Ryssland. Fortfarande finns en frist på sex månader innan uppsägningen träder i kraft.

BRYSSEL Vid mötet med Natos försvarsministrar i Bryssel meddelade generalsekreteraren Jens Stoltenberg att det finns ett inplanerat möte med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov vid en säkerhetskonferens i helgen.

- Jag räknar med att träffa minister Lavrov i München. Det är viktigt att ha en dialog med Ryssland, särskilt när vi står inför så många svåra frågor som vi gör nu, förklarade Stoltenberg på onsdagen.

Den svåraste gäller INF-avtalet, uppsagt av USA den 2 februari som en konsekvens av att ryssarna under en längre tid brutit mot det. Redan i slutet av förra året meddelade amerikanerna vad man hade i tankarna. Trots återkommande möten med ryska företrädare har det inte varit möjligt att nå en lösning.

Nu är INF-avtalet på väg mot graven, drygt 30 år efter att det undertecknades av USA och dåvarande Sovjet 1987. Då för att sätta punkt för den tidens kärnvapenkapprustning.

Nu blev avtalet den första punkten vid Natomötet, där den nye amerikanske försvarsministern Patrick Shanahan deltog för första gången. Vid en presskonferens ett par timmar senare gick generalsekreteraren Stoltenberg till fränt angrepp mot Ryssland för ha vägrat att respektera avtalet:

- Alla 29 Natoländer är överens om att missilsystemet SSC-8, utvecklat och utplacerat av Ryssland, innebär en signifikant risk för vår säkerhet. Det är rörligt och svårt att upptäcka. Det kan nå europeiska städer med kort förvarning och bära konventionella eller kärnvapenstridsspetsar. Det sänker tröskeln för användandet av kärnvapen.

Den lilla glipan av hopp är att det dröjer till den 2 augusti innan uppsägningen av INF-avtalet slutligen träder i kraft.

- Det finns ett fönster och vi kommer att uppmana ryssarna att återgå till avtalet, på samma gång planerar vi för en framtid utan avtal och med fler ryska missiler, sa Stoltenberg.

Rysslands uppfattning är att det inte skett något avtalsbrott. För att understryka det visade rysk militär för några veckor sedan upp den landbaserade kryssningsmissil det rör sig om för utländska militärattachéer. Enligt ryssarna understiger räckvidden den undre gränsen i INF-avtalet, och missilerna är en modifiering av Iskander M-systemet som redan finns bland annat i Kaliningrad på andra sidan Östersjön från Sverige räknat.

I stället riktar ryssarna återkommande anklagelser om att Natos missilförsvar i Rumänien och Polen bryter mot INF-avtalet.

Även det bemötte Jens Stoltenberg i Bryssel:

- Det är bara ett sätt för Ryssland att undvika det verkliga problemet genom att börja prata om något annat.

Stoltenberg förnekade också att Nato planerar att svara offensivt oavsett vad den ryska sidan tar sig för:

- Vi vill inte ha upprustning och vi tänker inte placera ut markbaserade kärnvapen i Europa.

Vid sidan av allvarliga ämnen inleddes Natomötet med kindpussar, selfies och ett förväntansfullt sorl i sessionssalen.

Alla väntade spänt på Patrick Shanahan som när han väl dök upp, några minuter försenad, visade att han tog sitt första minimingel i Natokretsen seriöst. Shanahan gick runt och hälsade entusiastisk på alla sina 29 ministerkollegor plus Nordmakedoniens Radmila Sekerinska, inbjuden i väntan på att landet ska bli alliansens 30:e medlemsland.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-13 19:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+