Niinistö solklar vinnare i Finland

Senaste nyheterna om Nato

Niinistö solklar vinnare i Finland Senaste nytt om Nato

Niinistö solklar vinnare i Finland - Sauli Niinistö får därmed sex år till på posten som statschef i Finland.

- Jag är överraskad och rörd av det stora stödet, säger han till journalister i Helsingfors, rapporterar AFP.

Niinistö får 62,7 procent av rösterna, enligt Yles prognos när så gott som alla rösterna räknats. Den 69-årige presidentens främste rival, Pekka Haavisto från De gröna, får bara 12,4 procent. Haavisto har gratulerat sin motståndare.

Resultatet betyder att Niinistö blir historisk. Han är den förste att väljas redan i första omgången sedan valsystemet infördes 1994.

Röstdeltagandet låg på 69,9 procent, lägre än vid förra presidentvalet då 72,8 procent röstade, enligt Yle. Rekordmånga, över 1,5 miljoner finländare, motsvarande 36,1 procent av de röstberättigade, utnyttjade i år möjligheten att förtidsrösta.

På frågan hur Niinistö ska fira valsegern avslöjar han att hustrun Jenni Haukios föräldrar är på besök och att presidentparet brukar sluta kvällen med att spela kort med Haukios mamma, rapporterar SPT.

I intervjuerna efter valsegern tränger sig frågan om presidentfamiljens kanske mest populära medlem in. Många har undrat var presidentparets hund Lennu varit den senaste tiden. Enligt Niinistö har det varit ett medvetet beslut att hålla honom utanför valrörelsen för att han inte ska stjäla uppmärksamhet.

- Lennu ligger säkert hemma på soffan i Jennis famn just nu, säger Sauli Niinistö i Helsingin Sanomats tv-sändning om den populära bostonterriern.

Under sin tid vid presidentämbetet har Niinistö försökt balansera Finlands internationella relationer. Å ena sidan har han skapat en förtrolig relation med Rysslands president Vladimir Putin. De två spelade bland annat en hockeymatch mot varandra 2012. Samtidigt har han även inlett närmare samarbete med USA och Nato.

I en intervju för Hufvudstadsbladet efter valsegern slår han tillbaka anklagelser om att han skulle vara försiktig i de internationella relationerna

- Jag har tagit upp klimatfrågor med president Putin och Trump, och tycker att jag lyckades få positiva kommentarer. Försiktig? Tja, det är inte så lätt att ta upp miljöfrågor med Trump, säger Niinistö till tidningen.

Nu väntar bråda dagar för den snart 70-årige politiske veteranen - i februari ska han nämligen bli pappa på nytt.

Källa - 2018-01-28 21:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+