Nu svarar Luftfartsverket på uppgifterna om cyberattack

Senaste nyheterna om Nato

Nu svarar Luftfartsverket på uppgifterna om cyberattack Senaste nytt om Nato

Nu svarar Luftfartsverket på uppgifterna om cyberattack - Luftfartsverkets radarskärmar var blanka och flygtrafiken stoppades.

Enligt en norsk försvarsnyhetssajt var Sverige utsatt för en cyberattack när störningarna inträffade.

Nu svarar LFV på uppgifterna:

- I vårt utredningsarbete hade vi tidigt med det som en hypotes, säger myndighetens tekniske direktör Ulf Thibblin.

Aftonbladet publicerade i måndags uppgifterna om att Sverige var utsatt för en större cyberattack den 4 november 2015. Samtidigt som flygtrafiken i landet drabbades av stora störningar.

Enligt den norska försvarsnyhetssajten Aldrimer så uppger Nato-källor att Försvarets radioanstalt, FRA, eller den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, ska ha slagit larm till försvarsalliansen om nätattacken.

"Var med som hypotes"

Nu kommenterar Luftfartsverket uppgifterna om en cyberattack:

- I vårt utredningsarbete hade vi tidigt med det som en hypotes. Det fanns inget i våra radardata- eller internettrafikloggar som styrkte eller bekräftade en eventuell cyberattack. Dessutom hade vi sambandet i tid med rymdvädret plus att det fanns ytterligare några tekniska orsaker som uteslöt en cyberattack, säger Luftfartsverkets tekniske direktör Ulf Thibblin i ett pressmeddelande.

LFV uppger också att flygtrafiken i Sverige tidigare drabbats av liknande problem två gånger, 1999 och 2003. "Störningen både då och nu inträffade vid solens upp- eller nedgång då solens vinkel är rakt in i, eller i stort sett rakt in i, radaranläggningen", skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Källa - 2016-04-14 23:51

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+