Nye försvarsministern USA söker inte krig

Senaste nyheterna om Nato

Nye försvarsministern USA söker inte krig - Natos medlemsländer uppmanar till en nedtrappning av konflikten mellan USA och Iran. USA:s försvarsminister Mark Esper ville se diplomatiska lösningar - inte militära.

- USA söker inte krig med Iran, sa Esper i Bryssel på torsdagen.

Iranfrågan var ingen officiell programpunkt vid tvådagarsmötet med försvarsministrarna i Bryssel. Formellt är den infekterade konflikten i Persiska viken inget Natoärende.

Ändå blev det nu ett dominerande ämne under samtalen vid Natohögkvarteret. USA tog också upp situationen i Mellanöstern vid en ordinarie session med ministrarna från övriga medlemsländer på torsdagen.

- Syftet med min dragning var att ge vårt perspektiv på vad som hänt under de senaste två, tre månaderna. Vi ser ett utökat provokativt uppträdande från Irans sida och uttryckte vår oro för att det kan eskalera utom kontroll, sammanfattade Mark Esper vid den avslutande presskonferensen.

Den tidigare yrkesmilitären Esper lägger skulden på rådande läge helt på Iran.

- USA är på inget sätt anstiftare av den senaste tidens spänningar i Hormuzsundet. Den iranska regimen har skapat kaos och konflikter i Mellanöstern i 40 år.

Enligt den amerikanske försvarsministern är målet nu att skapa ett tryck mot det iranska ledarskapet som leder mot förhandlingsbordet. Vägen dit är att allierade länder, inklusive Natos medlemmar, överväger "offentliga uttalanden som fördömer Irans uppträdande".

- USA söker inte krig med Iran. I kontakterna med medlemsländerna har jag tagit upp behovet av att internationalisera den här frågan, genom att uppmuntra allierade och regionala partners att opponera sig mot Irans dåliga uppträdande och förhindra fortsatta provokativa aktioner, sa Esper.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte sig försiktigt på frågan om hur Natoländerna reagerade på USA:s framstötar.

Skälet är USA:s ensidiga uppsägning av kärnenergiavtalet med Iran - ett avtal som Natoländerna Storbritannien, Tyskland och Frankrike fortfarande står bakom tillsammans med Kina och Ryssland.

- Det finns skillnader i synen på avtalet med Iran mellan Natos medlemsländer, det är ingen hemlighet, sa Stoltenberg, och betonade att den nuvarande situationen är oroväckande.

- Natos medlemmar delar oron för Irans destabiliserande aktiviteter i området, stöd till olika terroristgrupper, det iranska missilprogrammet och även tillkännagivandet att man kommer att börja anrika uran igen, sa Stoltenberg och markerade också mot Iran:

- Vi är överens om att Iran inte får utveckla kärnvapen.

Natos uppmaning är nu åtgärder som leder till en nedtrappad situation i konflikten i Persiska viken.

- Ett viktigt budskap är att USA så tydligt uttalat att de inte vill ha krig. De säger väldigt tydligt att de är redo att prata med Iran utan att ställa villkor, det var också budskapet från medlemsländerna att vi stöder åtgärder som innebär en nedtrappning för att undvika okontrollerbara missuppfattningar, incidenter och olyckor som skapar riktigt farliga situationer, sa Jens Stoltenberg i Bryssel.

Tf

Källa - 2019-06-27 20:47

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+