Nytt bakslag för Saabs ubåtssatsning

Senaste nyheterna om Nato

Nytt bakslag för Saabs ubåtssatsning - Saab har drabbats av ett nytt bakslag i sina försök att sälja ubåtar till utlandet. Polen, ett av de länder Saab sätter störst hopp till, inleder ett tätare samarbete med tyska marinen. Tyskland har samtidigt den svåraste konkurrenten till Saabs nya ubåt.

För två år sedan tog Saab över den svenska ubåtsverksamheten vid Kockums anläggningar i Karlskrona och Malmö. Saab fick också i uppdrag att ta fram två nya ubåtar, av modell A26, till den svenska marinen.

Det var i sig upplösningen på en lång infekterad strid mellan svenska staten och det tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp. Staten tvingade i praktiken Thyssen Krupp att sälja Kockums till Saab.

Statens satsning bygger också på att Sverige ska få till ett samarbete med något annat land om ubåtarna. På så vis vill man få någon att dela de höga kostnaderna med.

Men det har visat sig svårare än väntat att hitta en partner. Australien gjorde snart klart att Saab inte ens skulle få vara med i upphandlingen av nya ubåtar och i april kom Norge med ett överraskande besked.

De norska politikerna gjorde klart att ubåtarna är säkerhetspolitiskt väldigt känsliga. Norge kan därför bara tänka sig att köpa ubåtar från ett annat Nato-land, vilket i praktiken innebär tyska Thyssen Krupp eller franska DCNS.

Sedan dess har Saabs hopp framför allt kretsat kring Nederländerna och Polen. I båda fallen har bolaget även inlett samarbeten med lokala varvsföretag för att stärka sin ställning.

Men nu kommer nästa bakslag när den polska och tyska marinen, enligt uppgifter från sajten Defense News, bestämt sig för ett nära ubåtssamarbete. Ländernas ubåtar ska i framtiden ledas och kontrolleras från ett gemensamt tysk-polskt centrum.

Det kan i sig stärka tyska Thyssen Krupps ställning som möjlig leverantör av de kommande polska ubåtarna. Företaget levererar redan ubåtarna till den tyska marinen.

Thyssen Krupps ställning förbättras ytterligare av att Polen också tittar på ett samarbete med Norge om inköp av nya ubåtar. Och Norge har som sagt gjort klart att de inte tänker köpa någon svensk ubåt.

Men på Saab tonar man ned effekterna av samarbetet mellan Polen och Tyskland. Sebastian Carlsson, presstalesman för Saab, säger att A26 är en ubåt som byggts för de förhållanden som råder i Östersjön och som därför passar bra för Polen.

Han tror heller inte att Polen skulle få någon fördel av att använda en tysk ubåt, även om länderna leder ubåtarna från ett gemensamt centrum.

- Alla länder har olika system och Saabs styrka är att vi kan hantera olika miljöer och integrera våra lösningar överallt. Sverige har också en nära relation till Polen och vi finns kvar i matchen på samma sätt som tidigare, säger Sebastian Carlsson.

Källa - 2016-06-30 19:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+