ÖB anses ta ställning för ett Natomedlemskap

Senaste nyheterna om Nato

ÖB anses ta ställning för ett Natomedlemskap Senaste nytt om Nato

ÖB anses ta ställning för ett Natomedlemskap - I ett underlag som ÖB Micael Bydén och Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre lämnat till regeringen pekar de ut fördelarna med "traktatsbundna försvarsförpliktelser", alltså det som finns i Nato, skriver Svenska Dagbladet.

Uppgifterna tolkas som att försvarsledningen ändrar kurs i Natofrågan, något som möts av både hejarop och hård kritik.

Vänsterpartiets Stig Henriksson (V), ledamot i försvarsutskottet, tycker att det är på gränsen till att ÖB begått tjänstefel.

- Jag tycker inte att det åligger den professionella försvarsmakten att göra de här bedömningarna. De ska leverera underlag för beslut. Men det här uppfattar jag i princip som en rekommendation. Det är att trampa över den gräns som bör finnas mellan politik och myndighet, säger Henriksson till tidningen.

Även försvarsutskottets ordförande Liberalernas Allan Widman (L) anser att ÖB tar ställning för ett Natomedlemskap.

Widmans kollega i den Nato-vänliga Alliansen, försvarsutskottets ledamot Hans Wallmark (M), ser också uppgifterna som ett ställningstagande.

- Det är ett intressant avslöjande som bekräftar den bild jag och andra alliansföreträdare har om att den här osäkerhetslinjen som regeringen driver är i grunden en utmaning för Sverige. Och att det är därför det finns en sådan styrka i att söka ett sådant organiserat samarbete som Nato utgör, säger Wallmark, till SvD.

Källa - 2017-03-15 01:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+