Pax americana vore över med Trump

Senaste nyheterna om Nato

Pax americana vore över med Trump - Donald Trump tycks inte veta vad ett Natomedlemskap innebär. Republikanernas nyutnämnde presidentkandidat säger i en intervju i New York Times att han inte kan garantera att USA under hans ledning kommer att försvara länderna i Baltikum om Ryssland anfaller dem. Han skulle först överväga om hans Natoallierade uppfyllt sina åtaganden mot USA.

Detta ställningstagande är fullkomligt förödande. Med bara en mening undergräver han den världsordning som rått efter andra världskriget. Tidigare har han också uttalat sig uppskattande om Vladimir Putin.

Trump intar en utpräglad isolationistisk utrikespolitisk hållning. Han menar att USA inte har rätt att tala om för andra vad de bör göra apropå den allvarliga situationen i Turkiet - ett viktigt Natoland på tröskeln till det krigshärjade Mellanöstern som nu inskränker mänskliga rättigheter och rensar ut oliktänkande.

Det är oerhört allvarligt om USA, den yttersta försvararen av det västerländska öppna samhället, sluter sig inåt med Donald Trump i Vita huset. Auktoritära makter som Ryssland, Iran och Kina flyttar redan fram sina positioner. Om USA med sin totalt dominerande ställning som militärmakt lämnar walkover skulle ett farligt vacuum uppstå.

Pax americana vore över.

Även den globala handeln skulle minska om Trump blir president; han är en uttalad protektionist som vill inskränka frihandeln under förevändningen att det - felaktigt - skulle skapa fler arbetstillfällen i USA. Ett Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, TTIP, som ska säkra gemensamma standarder och varuflöden mellan världens två största ekonomier, USA och EU, är i fara.

Trump har övertygat sitt parti om att det är en god idé att bygga en 180 mil lång mur längs gränsen till Mexiko. Muren finns med i valmanifestet som lanserats på konventet.

Hans diskriminerande uttalanden om mexikaner och muslimer förfärar också. Ett invandrarland som USA har migration och mångfald i sitt DNA. En tung republikansk senator, Lindsey Graham, har beskrivt Trumps hållning som "det mest icke-amerikanska sedan Joe Mc-Carthy".

Så långt utrikespolitiska ställningstaganden som oroar. Men även personen Donald Trump är en vandrande bomb. Journalisten Tony Schwartz spökskrev Trumps memoarer The Art of the Deal redan 1987 när Trump var blott 41 år gammal. Under många år har Schwartz varit tyst men nu talar han ut i tidskriften The New Yorker.

Personporträttet han målar upp är inte vackert. Han beskriver Trump som en sociopat som framför allt drivs av att få massmedial uppmärksamhet. För att nå ut ljuger han systematiskt och verkar likt en mytoman tro på överdrifterna själv.

Trump har tydligen grava svårigheter att hålla koncentrationen. Schwartz hade närmast oöverstigliga problem med att intervjua Trump eftersom han inte förmådde vara närvarande längre stunder. Det föranleder frågan om hur Trump skulle agera i ett krisläge i Vita husets situation room.

Donald Trump som president vore en olycka för världen.

Källa - 2016-07-21 16:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+