Pence svåra uppgift försvara sin chef

Senaste nyheterna om Nato

Pence svåra uppgift försvara sin chef Senaste nytt om Nato

Pence svåra uppgift försvara sin chef - Columbia, Missouri. Det var en äkta republikan vi såg på Longwood Universitys scen i vice presidentkandidaten Mike Pence.

Men när hans motståndare upprepade sådant som Donald Trump sagt hade Pence det svårare.

- Hur kan du försvara din kandidats position? frågade Tim Kaine flera gånger.

Det såg nästan ut som om Mike Pence undrade samma sak.  

Det börjar kännas att den amerikanska presidentvalrörelsen är en lång historia. Med ungefär fem veckor kvar till valdagen är det som om förolämpningarna från Donald Trump mot republikankollegorna under primärvalen har glömts bort.

Pratade han verkligen om storleken på sitt kön vid något tillfälle?

Men Tim Kaine har inte glömt.

Under den 90 minuter långa vice presidentdebatten på Longwood University i Farmville, Virginia upprepade han åtminstone sex gånger sådant som Donald Trump har sagt under valrörelsen.

En del så märkligt att det nästan inte går att tänka sig.

Annat så pass hånfullt och hatiskt att det inte är värdigt att upprepa.

Vid ett tillfälle sammanfattade Tim Kaine Donald Trumps utrikespolitik på följande vis:

- Han snackar skit om militären, han vill riva upp allianser som exempelvis Nato, han älskar diktatorer, och han tror att världen blir säkrare om fler länder har kärnvapen.

Vid ett annat:

- Trump säger att mexikaner är våldtäktsmän. Han klagade på en domare för att hens föräldrar var mexikaner.

Försvaret: Inte en slipad politiker

Det hårdaste genomslaget fick han genom att upprepa frågan till Mike Pence: Hur kan du försvara detta?

Det var just det Mike Pence inte kunde. Flera gånger blev istället svaret: "Trump sa aldrig så".

Men i dagens samhälle med snabb faktakoll kan vi konstatera att - jo - det gjorde han. Donald Trump har sagt en hel del märkligt under valrörelsen. Vid den första debatten förra måndagen gick det inte att tolka ett av hans uttalande på annat vis än att han påstod sig vara smart för att han undvikit att betala skatt.

Och det blev tydligt exakt hur konstigt det är när en tvättäkta republikan och påläst politiker som Indianaguvernören Mike Pence blev tvungen att stå till svars för det.

Till slut blev svaret:

- Han är inte en slipad politiker.

Det är däremot Mike Pence.

"Pratade plötsligt partipolitik"

Vid flera tillfällen framstod den starkt konservativa vice presidentkandidaten som ett både lugnare och tryggare alternativ än Tim Kaine, som i sin iver att sätta dit Trump avbröt, viftade och gjorde debatten omöjlig genom att prata i mun på både moderatorn och sin motkandidat.

Med personliga berättelser om poliser han känner och krigsveteraner han mött lyckades Pence väva in Trumps politik till något förståeligt, till skillnad från de enkla meningar Trump gärna använder som sällan går på djupet (bygga muren, krossa IS, göra USA "great" igen). Pence pratade plötsligt partipolitik, i vissa fall - som när det kom till Ryssland och relationen till Putin - tycktes han till och med skilja sig från Trumps åsikter, något som faktiskt kan locka väljare.

Pence vinnare

Om Tim Kaines plan var att nåla fast Trump och Pence för grodor som Trump hävt ur sig under valrörelsen kan han bocka av den uppgiften och anse den genomförd med godkänt betyg. Hur mycket han däremot ökade förtroendet för sin egen kandidat, Hillary Clinton, är inte lika tydligt.

Det lär visa sig de kommande dagarna när flera opinionsmätningar sammanställs om någon av kandidaterna lyckats öka populariteten hos sin presidentkandidat.

I de flesta fall handlar vice presidentdebatterna framförallt om att reka vem som kan agera ställföreträdande president om det skulle behövas. På den punkten klarade sig båda kandidaterna helt okej.

Men om någon vann debatten på övriga kvaliteter så var det Mike Pence.

Källa - 2016-10-05 05:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+