Peter Hultqvist vill ha ny försvarsberedning

Senaste nyheterna om Nato

Peter Hultqvist vill ha ny försvarsberedning - Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna har nyligen krävt mer pengar till försvaret.

Nu vill försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillsätta en ny försvarsberedning.

- Jag hoppas att det kan komma i gång så fort som möjligt, säger han i Ekots lördagsintervju.

Två av tre svenskar litar inte på att Sverige kan försvara sig.

Nyligen gick flera partier ut med att man vill ge försvaret mer pengar till 2020. Moderaterna och Centern vill satsa 8,5 miljarder kronor extra, Liberalerna 28 miljarder och Kristdemokraterna vill se akuta pengar till nästa år.

Nu öppnar försvarsminister Peter Hultqvist (S) dörren för samtal.

- Min dörr är öppen. Men jag är inte beredd att ge mig in i en offentlig auktion om penningbelopp. Jag vill föra diskussionen direkt med partierna. Det krävs konkreta diskussioner, säger han till Ekot.


"Tar tid och måste vara genomtänkt"

Enligt brigadgeneral Anders Carell saknar försvaret uppemot 30 miljarder till 2020 för att kunna utföra sitt uppdrag fullt ut och inom tid. Peter Hultqvist vill dock inte säga om försvaret kan få mer pengar.

På söndag inleds den försvars- och säkerhetspolitiska konferensen Folk och försvar i Sälen. Under konferensen ska Peter Hultqvist presentera detaljer kring en ny försvarsberedning.

- Vi kommer att tillsätta en försvarsberedning inom kort. Den har utmärkta möjligheter att göra en djupanalys av det säkerhetspolitiska läget och lägga grunden för nästa försvarsbeslut, säger han till Ekot.

Peter Hultqvist vill även få allmän värnplikt till nästa år.

- Men det tar ytterligare en tid innan de soldaterna är klara och krigsplacerade.


Försvaret varnar för rysk upprustning

Skälet till att de borgerliga partierna anser att försvaret behöver extrapengar handlar om förändringar i omvärlden. Försvaret har varnat för rysk upprustning och att Sverige ställs inför nya hot som hackerattacker och terrorhot. Samtidigt har rysk desinformation i Sverige ökat, skriver DN och hänvisar till en studie från Utrikespolitiska institutet.

- I samband med att vi hade diskussioner om värdlandsavtalet med Nato så förekom oerhört mycket av desinformation i den svenska debatten. Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att identifiera vad olika myndigheter kan göra för att förebygga och identifiera desinformationskampanjer, säger Peter Hultqvist till Ekot.

Källa - 2017-01-07 15:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+